Zapojení ovládání fr. měniče Commander SK

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Jizera-CZ
Kontaktovat uživatele:

30. 11. 2014, 7:02

Ahoj,
koupil jsem si k soustruhu (400V Weiss D280x700) frekvenční měnič Commander SK SKC3400400. Silovou svorkovnici, jištění apod. mě připojí elektrikář s vyhláškou, to problém není. Nechci ho zbytečně otravovat s krávovinama a proto bych si rád ovládání měniče sestavil a připojil sám. V el. schématech se vyznám jen obecně a velmi málo, proto se ptám zde.
Potřeboval bych měnič ovládat externě takto:

-start vpřed (tlačítkový spínač bez aretace)
-stop (tlačítkový spínač bez aretace)
-start vzad (tlačítkový spínač bez aretace)
(tak aby bylo možné přes rampu měniče ovládat pohyb vpřed a hned vzad bez zmáčknutí stop tlačítka)

-potenciometr na ovládání otáček motoru

-JOG funkce (krokování) (tlačítkový spínač bez aretace)

Otázky vezmu po bodech:
1) Mohl by mě někdo poradit jak zapojit tyto spínače (je to ten klasický čssr tlačítkový spínač do krabice pro ovládání) a potík do svorkovnice měniče (nejlépe nákres aby to pochopil i blbec? :)
2) Jaká by měla být hodnota potenciometru? Případně jak měnič pro toto ovládání nastavit? Ještě nemám většinou součástek zakoupených, tak se fantazii meze nekladou.
3) Další otázka je, zda by bylo možné do svorkovnice měniče připojit externí otáčkoměr, například do panelu, případně s jakými parametry koupit?
4) Je možné ze svorkovnice měniče vyvést napájení 24V například pro osvětlení soustruhu? Klasické pracovní světlo 24V na stroj. Do jakého výkonu světla by to eventuelně šlo použít?

Přikládám foto součástek pro představu a návod měniče.
Díky za případnou radu :)
J-CZ
souhrn.jpg
SK-Rozsireny-navod.pdf
(3.56 MiB) Staženo 2915 x
SK-Strucny-navod.pdf
(2.45 MiB) Staženo 1288 x
Weiss D280x700, Güde GTB 16V, BAD-21S po rekonstrukci, Jihokov SVA V10 před rekonstrukcí, korejka F2-250 rozebraná do šroubku a spousta dalších potřebných krámů...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 11. 2014, 7:34

vetsina menicu potrebuje prezenci signalu pro beh tedy budes potrebovat tlacitka s aretaci nebo to musis zapojit prez rele a udelat si samopridrz
potak 100k
tech 24V byva tak akorat pro nejake signaly svetlo neutahne

mereni otacek pomoci neceho nezavisleho, na menici neni vetsinou kde brat takovato informace
asynchroni motory pracuji se skluzem tedy skutecne otacky zavisle na kmitoctu ale je tam urcita volnost +- podle zatizeni
bezne se tedy vypocitava hruba hodnota z kmitoctu menice a poctu pol paru motoru ktera jde rozsvitit na displayi menice
ten display byva sundatelny a privod se da prodlouzit takze to pak muze byt nekde bokem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
picom

30. 11. 2014, 8:37

Vše je napsáno v manuálu, stačí číst
1) str. 27 zapojení tlačítek a potenciometru
2) potenciometr 10-100kO
3) ano, voltmetr s vhodným převodem
4) ne

pokus se v tom nevyznáš tak to raději přenechej někomu zkušenějšímu,
který nastaví i parametry měniče
Jizera-CZ
Kontaktovat uživatele:

30. 11. 2014, 3:39

Díky za Vaše odpovědi. Ten návod jsem četl 2x a nic moc kromě naprogramování měniče jsem nepobral. El. schémata číst neumím, na druhou stranu už jsem si pár elektrovýtvorů udělal sám, ale bez schémat a podle svého návrhu. Řeknu li to zkráceně, raději se párkrát zeptám když něčemu nerozumím, než bych odvařil měnič za pár tis. :wink:
Shrnu li to zatím:
-tlačítkové spínače s aretací
-potenciometr 100k
-napětí pro lampu z měniče vyvést nejde
-jdu se vrhnout na tu stranu 27 a snad tam vyčtu něco, co jsem předtím neviděl :?
Weiss D280x700, Güde GTB 16V, BAD-21S po rekonstrukci, Jihokov SVA V10 před rekonstrukcí, korejka F2-250 rozebraná do šroubku a spousta dalších potřebných krámů...
picom

30. 11. 2014, 3:50

měly by stačit tlačítka bez aretace
potenciometr raději kolem 10k, lepší odolnost vůči rušení, svodům, vlhkosti,...
Mex

30. 11. 2014, 5:47

Ten potenciometr určitě menší než 100k.
Jednak kvůli rušení, jak píše Picom.
Ale i proto, že impedance napěťových vstupů je 100k. Abys měl ovládání aspoň trochu lineární, tak potenciometr musí mít výrazně nižší odpor než je vstupní impedance.
Těch 10k je dobrý kompromis.
Jizera-CZ
Kontaktovat uživatele:

30. 11. 2014, 7:32

Dobře, napíši si tedy do materiálu 10k potenciometr.
Zkoušel jsem si znovu prostudovat tu stranu 27 v návodu a pořád mě vrtá hlavou, kde sepnu spínačem tu funkci JOG? To je na schématu konektor B7 ?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“