Obražení drážky na pero v díře
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
- VirtualMan
Zdravím!
Někdo z Brna a okolí, kdo by mi mohl v náboji obrazit drážku na pero?
Přijde to na hřídel průměr 24mm a pero má šířku 8mm.
Je to náboj na standardní hřídel elektromotoru Siemens velikosti 09
Materiál klasická automatová ocel z ferony
Asi bych to vyškrabal i na soustruhu, ale nemám ani obrážecí nůž a za tu dobu než bych ho vybrousil z radeca, můžu být možná odněkud zpátky i s obraženou drážkou...
Někdo z Brna a okolí, kdo by mi mohl v náboji obrazit drážku na pero?
Přijde to na hřídel průměr 24mm a pero má šířku 8mm.
Je to náboj na standardní hřídel elektromotoru Siemens velikosti 09
Materiál klasická automatová ocel z ferony
Asi bych to vyškrabal i na soustruhu, ale nemám ani obrážecí nůž a za tu dobu než bych ho vybrousil z radeca, můžu být možná odněkud zpátky i s obraženou drážkou...
a ty se nechces nic novyho naucit?, nebo uz mas obrazeni tak zmaknuty, ze te to nudi
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
- VirtualMan
Někdy to učení může znamenat citelný zdržení, když zrovna spěcháš. Například záchodovou mísu jsem si raději koupil hotovou.
Ale díky za nabídku, v týdnu skočím do Ferny, vytočím si ten náboj a zastavím se s ním u tebe v dílně. Rád se přiučím jak na to
Ale díky za nabídku, v týdnu skočím do Ferny, vytočím si ten náboj a zastavím se s ním u tebe v dílně. Rád se přiučím jak na to

- VirtualMan
Pane mistr!filla píše:a ty se nechces nic novyho naucit?, nebo uz mas obrazeni tak zmaknuty, ze te to nudi
Ta kudla na obrážení už je i s držákem hotová!
Je to tak správně?

no vidis, za odmenu mne muzes pozvat na pivo 

"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Ty to budeš škrábat směrem od univerzály doprava?VirtualMan píše:Pane mistr!filla píše:a ty se nechces nic novyho naucit?, nebo uz mas obrazeni tak zmaknuty, ze te to nudi
Ta kudla na obrážení už je i s držákem hotová!
Je to tak správně?

- VirtualMan
Správný postřeh!
Budu, abych viděl na třísku a abych ty třísky zbytečně nesypal do vřetena.
V.
V.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
No já si toho taky všiml, a máš pravdu, proč jezdit autem dopředu, když na to stejné místo dojedu i na zpátečkuVirtualMan píše:Správný postřeh!
V.

...to jsou teda metody

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
- VirtualMan
Mnoo...
On se dá ten nůž samozřejmě otočit jakkoliv.
Chápu, že tímto směrem je namáhání upínacího šroubu dvojnásobné, protože je umístěný v ose a páka jednozvratná je účinný jednoduchý stroj.
Říkal jsem si ale, že když to stejně budu tahat sem tam ručně jen suportovým kolem a budu brát jen malou třísku, tak že na to snad tak velkou sílu aby se to vytrhlo nevyvinu.
( Fakt je, že mne nikdy nenapadlo vzít si siloměr a změřit, jakou silou se suport při ručním posuvu posunuje. )
Nemám žádný vhodný přípravek pro upnutí toho náboje jinak než do univerzály. Posuv u mne jede jen spolu s vřetenem, takže to nemůžu honit sem-tam strojním posuvem.
V.
Chápu, že tímto směrem je namáhání upínacího šroubu dvojnásobné, protože je umístěný v ose a páka jednozvratná je účinný jednoduchý stroj.
Říkal jsem si ale, že když to stejně budu tahat sem tam ručně jen suportovým kolem a budu brát jen malou třísku, tak že na to snad tak velkou sílu aby se to vytrhlo nevyvinu.
( Fakt je, že mne nikdy nenapadlo vzít si siloměr a změřit, jakou silou se suport při ručním posuvu posunuje. )
Nemám žádný vhodný přípravek pro upnutí toho náboje jinak než do univerzály. Posuv u mne jede jen spolu s vřetenem, takže to nemůžu honit sem-tam strojním posuvem.
V.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Všechny síly by měly vždy směřovat do vřetene a skoro je jedno o jaký stroj se jednáVirtualMan píše:Mnoo...
V.

Jako nevím jaký máš soustruh, ta 8mm už je docela dost, ale píšeš, že je to automatovka, tak to bys měl dát i na nějakém malém dvoutunovém soustruhu

- VirtualMan
Jo dvoutunovej bude stačit?
Tak to je fajn. Můj má necelých 700 kilo...
Tak to je fajn. Můj má necelých 700 kilo...
- VirtualMan
a druhá varianta je, že pokud to nepůjde, tak se na to vykváknu, udělám do náboje zboku desítku závit, na konci tvrdého šroubu vybrousím osmičku čep, pero z hřídele vyhodím a přišroubuju to tím čepem do drážky na pero.
A bude po ptákách.
... když vidím neplavce jak se motá kolem vody, tak chvilku okouním, počkám až do tý vody spadne a pak se mu pošklebuju, jak se tam blbě plácá.
Vždycky mi to spraví náladu...
A bude po ptákách.
... když vidím neplavce jak se motá kolem vody, tak chvilku okouním, počkám až do tý vody spadne a pak se mu pošklebuju, jak se tam blbě plácá.

- Francotirador
Koukni na Jovovi stránky - ten ten strojní posuv pro obrážení vyřešil takto:VirtualMan píše:…Posuv u mne jede jen spolu s vřetenem, takže to nemůžu honit sem-tam strojním posuvem.

soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Možná by bylo dobré napsat na koho konkrétně jsi to myslelVirtualMan píše:... když vidím neplavce jak se motá kolem vody, tak chvilku okouním, počkám až do tý vody spadne a pak se mu pošklebuju, jak se tam blbě plácá.