Jemnosti technické dokumentace

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2009, 5:00

Dávám to sem protože fakt nevím do které sekce s tím. Když tak prosím admina o správné zařazení.

Když něco nechám dělat z plechu tak je většinou potvora nějak prohnutý :? Existuje nějaký standardní postup jak ve výkrese popsat, že když už je prohnutý tak prosím tímto směrem a maximálně o tolik a tolik?
Aleš Procháska
PavelZ

20. 3. 2009, 5:47

Existují tolerance rovinnosti kupř. norma ISO 2768 definuje všeobecné tolerance rovinnosti ve třech třídách přesnosti, ale dá se přímo značnou na výkrese požadovaná rovinnost předepsat. Bohužel značnou se nedá definovat směr, ale myslím, že postačuje např. do poznámky nad razítko takový požadavek specifikovat. Jinak netuším, jak by to šlo.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2009, 5:48

Oznacis plochu (zakladnu nebo jak chces) a das tam znacku rovinnosti.
Je to takovy sikmy :D stverecek. nebo dve lomitka ,, zalezi na tom kde to je a k cemu je to vstazene.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2009, 5:51

Radek-B píše:Oznacis plochu (zakladnu nebo jak chces) a das tam znacku rovinnosti.
Je to takovy sikmy :D stverecek. nebo dve lomitka ,, zalezi na tom kde to je a k cemu je to vstazene.RADEK
Neco takoveho jsem uz nakombinoval a jeste k tomu dokonce pripsal NC (jaxem vycetl z knizek), ale porad si myslim, ze to nestaci. Asi budu muset nakreslit zmuchlany plech a k tomu pet radku vysvetlivek :-)
Aleš Procháska
Bob
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2009, 6:03

Ono taky hlavně záleží na tom, komu to dáš vyrobit, někomu můžeš dát výkres s milionem údajů a stejně to bude špatně a někomu stačí dát náčrtek na kousku papírku a nemá to chybu, ted' se mě stalo něco podobného - krabička pro konektory a ta druhá od jiného plechaře je bez chyby :wink: Rosta.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2009, 6:06

Bob píše:Ono taky hlavně záleží na tom, komu to dáš vyrobit, někomu můžeš dát výkres s milionem údajů a stejně to bude špatně a někomu stačí dát náčrtek na kousku papírku a nemá to chybu, ted' se mě stalo něco podobného - krabička pro konektory a ta druhá od jiného plechaře je bez chyby :wink: Rosta.
To je jasné, však výběr dodavatele je docela umění :-) Ale bumážka je bumážka a ne vždycky je všechno možné domluvit a pak se to hodí když ve výkresu nejsou žádné kóty typu 'domysli si'.
Naposledy upravil(a) prochaska dne 20. 3. 2009, 10:04, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
ferguson

20. 3. 2009, 7:14

no ja ked som bol v jednej firme na praxi, tak sme tam mali nemecke vykresy. a ti nemci asi nepoznali technicke kreslenie. nehovoriac o zlom kotovani... ale mat na jednom vykrese zostavu (pravdaze komplet zakotovanu) a hned vedla jednotlive pozicie v rezoch a pod. proste organizovany chaos. no a ked oni nieco nevedeli oznacit (a ze toho bolo hodne) tak tam bachli 100mm odkazovu ciaru a na nu napisali celou vetou co chcu :D alebo to len tak niekde pomimo do rohu nacapili....
Monteg

21. 3. 2009, 6:13

Tak to budte rádi že jste neviděli výkres od japoncu to je mumraj různejch typu čar navíc ruzně barevnejch jako když vemete 10 výkresu a dáte je na jeden papír já do toho čuměl celí odpoledne a nemel jsem ani představu jek ten díl má vůbec vypadat. Něž mi to objasnil jejich technolog :shock:
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2009, 7:33

Monteg píše:Tak to budte rádi že jste neviděli výkres od japoncu to je mumraj různejch typu čar navíc ruzně barevnejch jako když vemete 10 výkresu a dáte je na jeden papír já do toho čuměl celí odpoledne a nemel jsem ani představu jek ten díl má vůbec vypadat. Něž mi to objasnil jejich technolog :shock:
Japonsky ? :D

RADEK

Italove zase prekotovavaji vykresy bez jejich fyzicke zmeny, a to je pak docela sranda , kdyz si neco vytisknete a ten tvar totalne odporuje te kresbe.
Bez zapisu o te zmene do razitka , pak clovek fakt netusi jestli je prava ruka prava.

U nemcu mne fascinovalo DIN podle ktereho se to ma vyrobit. Clovek pak pul dne hledal a procital prislusnou normu. My co jsme zvykli delat a pak papirovat s tim meli opravdu problem.

U vykresu z USA je genialni prevod z palcu na mm(obvzlast v tolerancich). A opacne pohledy samozrejme.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“