SVF

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
pavelb
Příspěvky: 194
Registrován: 23. 11. 2007, 11:01
Bydliště: Prostějov

27. 10. 2009, 8:42

Je to moje třetí cnc. První dvě byly předělávky normálních soustruhů na cnc toto je první kompletní a-z.
Rám je z profilů a pálených ploten podle toho co bylo dostupnější. Limit byl venkovní rozměr 1200*1200*2100 zabere poslední volné místo v dílně. Takže pojezdy 530*530*380 pro moje účely snad dostatečné. Stůl bude 510*510 ,vřeteno 3 Kw 700-3000 ot/min.
Tady jsou nějaké fotky, omlouvám se za kvalitu je to jen mobilem vzdycky zapomenu foťák.
Přílohy
P7150019.JPG
Obraz010.jpg
Sestava freza fr1.JPG
Sestava freza fr.JPG
Obraz031.jpg
fr2.jpg
Obraz028.jpg
Uživatelský avatar
pavlaxy
Příspěvky: 1901
Registrován: 26. 12. 2007, 11:42
Bydliště: Praha

27. 10. 2009, 9:14

Ahojky Paveb ,
takový rám je opravdu paráda a s chutí bych využila Tvoje možnosti výroby ,mám trochu jinou koncepci stroje bez portálu ovšem základ uvažuji stejný.... :D :P
Neodvažuji se jít do svařence a tak nezbývá než hodně zjednodušit a šroubovat.. :cry:
kiko01
Příspěvky: 1390
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

27. 10. 2009, 9:22

ja som na tom podobne ako pavlaxy, toto uz je riadna masina, nie ako vecsina, robene 2 rukami po veceroch a vikendoch...
uz som zvedavy na vysledok :)
pavelb
Příspěvky: 194
Registrován: 23. 11. 2007, 11:01
Bydliště: Prostějov

28. 10. 2009, 8:47

Taky to dělám jen dvěma rukama a vždy v sobotu. Portál má 350 Kg a pro polohový sváry ho otáčím paizrem a sám. Kromě toho paleťáku žádná jiná mechanizace. To co mám zatím vyrobené věřím že by zvládla většina z Vás. Stačí trochu místa třeba na zahradě (v paneláku by to opravdu asi nešlo) Výpalky z laseru 3 balíky alektrod a jedem. Opracování jsem zadal na třímetrové centrum a bez žíhaní zatím se to vubec nehlo.
kiko01
Příspěvky: 1390
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2009, 9:30

a to chces nechat take bez zihania? a to si zvaral komplet elektrodami?
kovohemil
Sponzor fora
Příspěvky: 614
Registrován: 1. 11. 2006, 2:42
Bydliště: PRAHA
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2009, 10:01

Raději to nech vyžíhat , byla by škoda aby se to hlo ,když to budeš mít skompletováno . Tohle už není žádná kočička a že se to hne okem nemusíš vidět ,¨jinak je to úctihodné monstrum :D budí to respekt držím palce a ještě jednou doporučuji raději dát nějakou kačku na žíhání :lol:
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
kiko01
Příspěvky: 1390
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2009, 10:30

tak pozvarat vypalky dokaze fakt kdekto, ale malo sa to zihat a az potom obrabat... nemam skusenost s obrabacim strojom a pnutim vo zvaroch, ale aj tu na fore predtym vela ludi varuje... mozno teplotna stalost rozmerov a geometrie nebude narusena ale keby hej, bude to kopec prace spravenej zbytocne...
Uživatelský avatar
ferguson
Příspěvky: 462
Registrován: 20. 8. 2008, 7:51
Bydliště: Žilina

28. 10. 2009, 5:27

z vlastnej skusenosti hovorim: jednoznacne zihat!!
pavelb
Příspěvky: 194
Registrován: 23. 11. 2007, 11:01
Bydliště: Prostějov

28. 10. 2009, 6:04

Není to vařené elektrodami ale corgonem ty elektrody jsem napsal pro příklad že to jde i doma. Co se týká toho žíhání je to hromada kaček, celý surový rám bude mít zhruba 900 Kg. Mám to vymyšlené ze čtyř hlavních částí Příčné lože, sloupy a horní portál navzájem jsou sešroubovány. Dohromady 24 šteftů M 20. Pokud se pohne příčné lože nic s tím nenadělám, ale je to svařené jako uzavřeny profil délka 1000 šířka 450, výška 380 takže si myslím že to nic neudělá. Horní portál je delší 1200 *530*360 navíc jsou v něm vevařeny trubky 159*12. Pokud by se nějak skřížil dá se pomocí sloupů přetáhnout. Příčné lože mám už ofrézované přeměřoval jsem ho váhou 0,02/1m rozdíl půl dílku. Co se týká rovinnosti strojů všeobecně zatím co jsem vyvažoval soustruhy a frézky pokud nebyl stroj nový nebo po generálce tak bublina lítá sem a tam jen se trochu pohne stolem. Když jsem přemýšlel kde budu ten rám opracovávat zkusmo jsem přeměřil všechny čtyři frézky co máme v práci hrůza a děs a to jsou vcelku zánovní a udržované. Přesto se na nich dělá pěkná práce a spřesností v jaké dělají nebyl nikdy problém. Jen pro upřesnění nepředpokládám že někdy budu frézovat nástrojařské formy. Další možnost jak obejít nepřesnost stroje je proměřit a udělat tabulku korekce chyb.
kiko01
Příspěvky: 1390
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2009, 6:56

ked to bude fakcit ako si si prial a bude to vsetko Ok tak to beriem ako inspiraciu,ze to ide aj bez zihania,osobne sa toho bojim ked o tom hovoria ako o nutnosti a dam si predsa poradit ale urcite to bude zaujimava stavba, vela ststia prajem :wink:
kovohemil
Sponzor fora
Příspěvky: 614
Registrován: 1. 11. 2006, 2:42
Bydliště: PRAHA
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2009, 8:14

Pokud by jsi třeba dělal ,jako já 2m ohýdačky na plech, tak nic neříkám nějakejch pár desetin je v pohodě ,ale tady se jede na stovky ,pnutí je i v matroši surovém natoš pak ve svařenci ,ale je to pochopitelně tvoje věc,byla by škoda aby ti to začlo pracovat :shock: obzvláště, že chceme aby to jelo alespon na 0,05mm přesnosti.Jen pro upřesnění kolik by tě vyšlo to žíhání ,jestli jsi se někde poptával :?:
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
kiko01
Příspěvky: 1390
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2009, 9:01

problemy mozu nastat ak pouzije linearne vedenia, tie zafrezuje na oboch stranach do materialu spodnej konzoly a potom napevno ktomu pripevni stol... ked to zacne odlisne rozpinat predok,zadok tak lineary asi rychlo odidu....
kovohemil
Sponzor fora
Příspěvky: 614
Registrován: 1. 11. 2006, 2:42
Bydliště: PRAHA
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2009, 9:29

O lineárech jsem se zatím pro jistotu ani nezminoval :D
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5700
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

28. 10. 2009, 9:40

Pokud se ti zdá žíhání drahé, zkus nekde půjčit vibrační desku, nebo něco podobného a svařenec vyvibruj - strašné slovo, co mne napadlo, že? No, v každém případě to odstraní nějaké pnutí. Ne sice úplně (to neodstraní nic), ale v rámci možností a způsobu vibrace. Pnutí zůstane i ve svařenci po vybetonování. Při obrábění se to vždy mrskne. Jo, a obráběj to vždy systémem - kompletní hrub a poté šlicht. A hlavně pozor na prošponování při upínání.
To, že bublinka "lítá" sem, tam o dílek ještě nic neznamená, je to +/- 0.004 mm na délku váhy. Je třeba udělat vždy graf přímosti/rovinnosti. Jen ten má vypovídací hodnotu. A hlavně si na váhu nesviť ze strany, bublinka jde za světlem. Je to divné, ale je to tak. Kdo nevěří, ať zkusí.
pavelb
Příspěvky: 194
Registrován: 23. 11. 2007, 11:01
Bydliště: Prostějov

29. 10. 2009, 8:57

Tu vybrační desku tady v okolí nikdo nemá, ale přemýšlel jsem že bych k portálu přišrouboval motor s excentrickym zavažím celé to pověsit na lano a přes měnič střídat otáčky. Máte s tím někdo zkušenosti? Stačil by 1 Kw motor a jak velké závaží? Přidávám ještě pár fotek.
Přílohy
Obraz010.jpg
Obraz005.jpg
Obraz031.jpg
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“