Kombi sustruh+freza na železo
Stále mi treba niečo sustružiť a drážky robiť a okolité firmy sa mi už nechce stále otravovať . Tak som začal stavať sustruh , kde bude na krížovom stole aj vertikálna fréza, na nejaké to drobné opracovanie maličkého puzdra, domca,či nejakej malej sučiastky.
Parametre: sustruh : sklučovadlo 160 priemer 3 a 4 čeluste
zetko 220 mm , prevod cez remen , servo
osa x 550 mm , prevod cez remen , servo
vreteno- velky otáznik.
freza: tu sa mi zmeni charakteristika osi čiže x550, y 220,z 150,
malý stol budem nakladať nad krížovy stol kde vlastne bude ten kríž. stol podbehovať pod pracovny.
Chcel by som sustruhom rezať závity a ešte aj ktomu mať štvrtu os na fréze kde mi na to bude služiť sustruh.
Otázky : neviem oky pohon mám zvoliť na vreteno sustruhu ,ako to sprevodovať ked budem chcieť sustruh použiť aj na štvrtu os a zasa naopak , čo ked budem potrebovať rychle otáčky na sustruženie. Prevodovka by bola idealna pri 4-ej osi a aj pri závitoch ale pri normal. sustr. sa zoderie. Prevod remenom zasa nič nedrží aby to nehybne stálo a má to velku odchylku a čas reakcie do určenej polohy. Zasa na závity je to použitelné dobré.
Dalšia otázka by bola ako to riadiť emc-čkom . Nič som tam nenašiel na závity alebo to neviem hladať. To vlastne tiež potrebujem aj na sustruhu tri osy.Neviem aky CAD/CAM na závity.
Časom dodám nákres stroja. Mám zatial iba začiatok stavby nafotené tak aspon to prikladám.
Parametre: sustruh : sklučovadlo 160 priemer 3 a 4 čeluste
zetko 220 mm , prevod cez remen , servo
osa x 550 mm , prevod cez remen , servo
vreteno- velky otáznik.
freza: tu sa mi zmeni charakteristika osi čiže x550, y 220,z 150,
malý stol budem nakladať nad krížovy stol kde vlastne bude ten kríž. stol podbehovať pod pracovny.
Chcel by som sustruhom rezať závity a ešte aj ktomu mať štvrtu os na fréze kde mi na to bude služiť sustruh.
Otázky : neviem oky pohon mám zvoliť na vreteno sustruhu ,ako to sprevodovať ked budem chcieť sustruh použiť aj na štvrtu os a zasa naopak , čo ked budem potrebovať rychle otáčky na sustruženie. Prevodovka by bola idealna pri 4-ej osi a aj pri závitoch ale pri normal. sustr. sa zoderie. Prevod remenom zasa nič nedrží aby to nehybne stálo a má to velku odchylku a čas reakcie do určenej polohy. Zasa na závity je to použitelné dobré.
Dalšia otázka by bola ako to riadiť emc-čkom . Nič som tam nenašiel na závity alebo to neviem hladať. To vlastne tiež potrebujem aj na sustruhu tri osy.Neviem aky CAD/CAM na závity.
Časom dodám nákres stroja. Mám zatial iba začiatok stavby nafotené tak aspon to prikladám.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
- Kilovolt
- Sponzor fora
Na tohle si koukal? http://linuxcnc.org/docs/devel/html/gco ... ing-Canned" onclick="window.open(this.href);return false; . Ale nevím, jak to chodí-nemám cnc soustruh.Juro píše:... Nič som tam nenašiel na závity alebo to neviem hladať...
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
tak na to som nekoukal. Pri najhoršom som chcel prestavovať parametre stupania skrutky na stroji podla závitu ktory by som chcel sustružiť.Ale vidím že ked to budem mať hotové tak možem skušať podla tvojho linku. Dik.
zohnal som servo s týmto driverom ale nie som si istý či je to pre mna použitelné ked chcem robiť aj závity na sustruhu. Servo má aj prevodovku ktoru som zhodil (1:4).
- Přílohy
-
- uni1405 cz.pdf
- (4.14 MiB) Staženo 740 x
-
- zpetnovazebni_kabely UD53.pdf
- (125.88 KiB) Staženo 450 x
-
- cdd_servomotorer_oversikt.pdf
- (591.46 KiB) Staženo 1829 x
-
- Unidrive_menu.pdf
- (662.59 KiB) Staženo 661 x
Naposledy upravil(a) Juro dne 30. 12. 2012, 9:58, celkem upraveno 1 x.
-
menic a servo sehnals jako celek ktery uz nekde fungoval?
mam tentyz menic a toutez verzi sw. menic jsem nemohl rozbehnout s klasickym asynchronakem, pro tyhle menice jsou asi 3 verze manualu. nakonec jsem komunikoval s panem z controltechnigue z kteryho hned vylezlo ze je to naka prvni verze ktera umi jen skalarni rizeni, oproti tomu co tvrdi uplne prvni verze dokumentace /podle ktere se to da aspon nejak rozjet/, oproti tomu ze menic ma konektor na enkoder, oproti tomu ze by mel umet servo vektor rizeni atd...
snad se pletu ;]
mam tentyz menic a toutez verzi sw. menic jsem nemohl rozbehnout s klasickym asynchronakem, pro tyhle menice jsou asi 3 verze manualu. nakonec jsem komunikoval s panem z controltechnigue z kteryho hned vylezlo ze je to naka prvni verze ktera umi jen skalarni rizeni, oproti tomu co tvrdi uplne prvni verze dokumentace /podle ktere se to da aspon nejak rozjet/, oproti tomu ze menic ma konektor na enkoder, oproti tomu ze by mel umet servo vektor rizeni atd...
snad se pletu ;]
Zhodou náhod som dnes rozchodil klasický asinchroňák.Šlape výborne (rozbeh,brzdenie atď.) . Potrebuješ na to aby si to rozchodil 3 manuály. Celý deň som sa trápil s jedným a len tak som mrkol do druhého, ktorý bol v podstate to isté, ale boli tam detaily, bez ktorých som sa nevedel pohnúť. Teda motor. Ale zas naopak , ten druhý potrebuje prvý.V tretom su už makra. Zatiaľ idem cez ovládací panel a nie cez PWM reguláciu na svorkovnici ale to je len dočasne riešenie. O týždeň pojdem na servo a PWM (pokial zoženiem koncovky) a nakoniec už normálne softvérovo . Má to jednu chybyčku že to trošku piští.