kuličky v lineárech

potraviny
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2014, 12:07

Zkusil jsem napsat do NSK o možné koupi nových kuliček dle čísla na kolejnici.
NSK LY250 700 AL1-02P6Z0 uvidím co napíší a zda vůbec napíší. :D
ledvinap

1. 1. 2014, 12:27

Ja nejak hledal tolerance a narazil jsem na tohle: http://www.precisionballs.com/catalog/i ... a&page=423" onclick="window.open(this.href);return false;

Co jsem to pochopil, tak pri vyrobe se vzdy vyrobi jedna varka kulicek s velmi podobnou velikosti (velikost kulicek mezi sebou se lisi priblizne stejne jako 'kulatost' jednotlive kulicky), to je dano technologii vyroby. Vyrobci pak naplni cele lozisko kulickami ze stejene serie, velikost jen prizpusobi pozadovanemu predepnuti, a je to.
Cekal bych, ze pujde kulicky ze stejne serie i koupit, pak by melo smysl vymenit vsechny kulicky najednou (a rovnou si nastavit predepnuti podle potreby)
potraviny
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2014, 1:16

Určitě výrobce lineárů neřeší velikost kuliček každého lineáru. Musí mít při technologii výroby lineáru nastavenou velikost kuliček. Jedná se přeci o sériovou výrobu kolejnic. Proč by pak vypaloval sér.číslo kolejnice.
Myslím že podle čísla kolejnice musí jasně odpovídat velikost kuliček. Nebo se mýlím?
Jinak jsem zkusil vyhledat zbytek kuliček a doplnil jsem je pouze z jedné strany, tak aby se max.zmanšila vůle o půlku. Takže bude-li kulička např. větší o 0,002 nezúží se mi to o 0,004 ale jen o těch 0,002 když jsem je vložil pouze z jedné strany.
Lineár běží líp nežli předtím, ale oproti tomu druhému občas nepatrně zadrhne.
jOE6

25. 1. 2014, 9:17

před týdnem jsem zrovna měnil kuličky ve vozících THK a samozřejmě komplet ! o nic jinýho bych se vůbec nepokoušel.... kuličky který koupím v běžným obchodě s ložiskama asi nebudou mít ani označení přesnosti :roll:
Kdysi jsem se poptával v Budějkách a že prý na krabici je nějaký číslo 50.... :) . Takže dík ,to bych si dal akorát do skládačky - jízdního kola .
Jak říkám měnil jsem je taky ,koupil u http://www.redhill-balls.cz/ v přesnosti grade 5 a chodí to super.
Ve 4ks vozíků bylo cca 550kuliček takže komplet kolem 1200,-kč.
Když vidím ten rozptyl kuliček tak to musí být šišatý jako brambory :mrgreen: ,to nejsou výrobní odchylky nebo široký sortiment.... použitý koule z jiný mašiny vložený do lineárů
Naposledy upravil(a) jOE6 dne 25. 1. 2014, 10:02, celkem upraveno 1 x.
jOE6

25. 1. 2014, 10:00

potraviny píše:Určitě výrobce lineárů neřeší velikost kuliček každého lineáru. Musí mít při technologii výroby lineáru nastavenou velikost kuliček. Jedná se přeci o sériovou výrobu kolejnic. Proč by pak vypaloval sér.číslo kolejnice.
Myslím že podle čísla kolejnice musí jasně odpovídat velikost kuliček. Nebo se mýlím?
Jinak jsem zkusil vyhledat zbytek kuliček a doplnil jsem je pouze z jedné strany, tak aby se max.zmanšila vůle o půlku. Takže bude-li kulička např. větší o 0,002 nezúží se mi to o 0,004 ale jen o těch 0,002 když jsem je vložil pouze z jedné strany.
Lineár běží líp nežli předtím, ale oproti tomu druhému občas nepatrně zadrhne.
když už chceš měřit kuličky nemáš možnost si někde půjčit přesnější měřidlo? třeba mikropasametr ?
picom

25. 1. 2014, 10:05

Nedávno jsem potřeboval doplnit kuličku do THK vozíku. Kuličky jsem změřil a měly 2,776mm
tomu odpovídá rozměr 7/64" (25,4x7/64= 2,778mm), který je také uváděn v katalogu. V prodejně ale měly jenom 2,788mm
Zkusil jsem je koupit a naměřil jsem u všech 2,776mm. Nějak tomu nerozumím, ale vozík funguje :)
RaS

26. 1. 2014, 7:54

otázkou je jestli to někdo jen špatně nenapsal a nepřeklepl se.. 2,778 dává logiku
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
potraviny
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2014, 9:09

Mě už to běhá hodbře, ale časem jsem našel na netu že do vozíků NSK LY250 700 AL1-02P6Z0 patří kuličky 3,968.
picom

26. 1. 2014, 2:12

RaS píše:otázkou je jestli to někdo jen špatně nenapsal a nepřeklepl se.. 2,778 dává logiku
Tady mají taky 2,788
http://www.industrial.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.redhill-balls.cz/sizes.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.kulicky.wbs.cz/Rozmery.html" onclick="window.open(this.href);return false;

a tady správně 2,778
http://www.eshop.loziskovapouzdra.cz/pr ... 78-mm.html" onclick="window.open(this.href);return false;

mám dojem,že se někdo přepsal a postupným opisováním tyto chybu rozšířil mezi další prodejce
Matrona

8. 7. 2014, 1:49

Začetl jsem se a není mi pánové tedy jasné co doporučujete. Když chybí kulička(y) tak raději vyměnit všechny, ať má člověk jistotu, že budou úplně totožné. Jaké máte zkušenosti s dokupováním většího množství kuliček? Nestalo se vám, že nezanedbatelná část z nich nebylo úplně stejná?

Díky
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

20. 8. 2014, 7:28

Tak jsem si taky trochu hrál s kuličkami a poreferuji jak jsem dopadl.

1. koupě poměrně šrotových lineárů THK HSR30, plné bincu i špon, žádné stírátko tam už nebylo (lepší jet se podívat osobně)
2. po kompletním rozebrání nebyly funkční plochy nijak poškozené takže trochu útěcha
3. kuličky na první pohled mají rozdílnou barvu - některé jsou více do fialova, některé lesklé a některé matné :roll:
4. vyčištění a komplet složení jednoho vozíku - následoval "test"

Test berte s rezervou, nešlo o žádné měření ale na samotném vozíku v ruce vůli nešlo poznat. Váha jen kvůli představě o rozměru.
Na konci 50cm jeklíku jednoznačná vůle asi 1,2mm = krize :evil:
celek.jpg
Už to bylo divné - i špatný lineár by neměl být takto KO když tak nevypadá.
Měření kuliček odhalilo jasný závěr - kuličky se někomu vysypaly a tak tam nacpal co bylo po ruce. Rozměr 5,5 a kdový jaký šrot ještě
mm1.jpg
mm2.jpg
Koupil jsem nové 5,556 od ZKL
mm3.jpg
Vlevo šrot, vpravo nové ZKL - pro "odborníka" je to šumák šak to je stejné
kulicky.jpg
Po zásahu se vozík ani nehne, jezdí znatelně klidněji a tišeji, odpor se nijak zásadně nezměnil. Vozík ani kuličky jsem při zkouškách nemazal jel jsem úplně nasucho.
Takže závěrem, POZOR NA KOULE!
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Odpovědět

Zpět na „lineárni vedení“