Přibližný výpočet nosnosti hobby jeřábové dráhy z íčka
I220 tunu uprostřed při rozponu 3 m unese s prstem v nose (k=10
)
ani těch stojek bych se nebál
!!! bacha !!! aby se to nesložilo do stran, musí to být pořádně "zavětrované"
ani těch stojek bych se nebál
!!! bacha !!! aby se to nesložilo do stran, musí to být pořádně "zavětrované"
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Pánové, žádní zaměstanci, ale rodina vč. dvou malých dětí. Jde o můj nový projekt outdorové dílny, kdy původní velkou otevřenou pergolu přistavěnou k jednomu štítu chalupy ... a nebo víte co, přikládám fotku
Zadní část strategicky obsadím kompletně já (vlevo již S28ka soustruh
) a předek bude nějakou dobu
sloužit "všem". Kolem dokola nahodím cetris desky, na to omítku a nějaká ta okna + dopředu garážová vrata. Btw. zadní velká žlutá plechová garáž, jako dílna a skladiště přestala stačit, a to jsem ještě nezmínil, že mám ještě jednu místnost v chalupě coby "čistou a suchou dílnu". Bohužel se v užším rodinném kruhu, jak to tak bývá, příliš nesetkávám s pochopením, takže často zaznívají věty ... k čemu ti to bude ... tolik peněz vyhodit za takové kraviny ... já ti to všechno povyhazuju ... atd.
K tomu íčku, rozhodl jsem se pro 160ku, při cca 340cm a tuně uprostřed průvěs 4.09 mm, samotná hmotnost íčka 60kg. Jak jsem psal, tuna tam asi nikdy viset nebude, takže snad OK.
P.S. Tu kočku tam chci hlavně kvůli houpačce v popředí
a íčko bude umístěno právě na dvou protilehlých sloupech uprostřed, což celý objekt počítám ještě zpevní a přidá mu na hodnotě (cena železa) 
Zadní část strategicky obsadím kompletně já (vlevo již S28ka soustruh
K tomu íčku, rozhodl jsem se pro 160ku, při cca 340cm a tuně uprostřed průvěs 4.09 mm, samotná hmotnost íčka 60kg. Jak jsem psal, tuna tam asi nikdy viset nebude, takže snad OK.
P.S. Tu kočku tam chci hlavně kvůli houpačce v popředí
Naposledy upravil(a) jirkal dne 2. 6. 2015, 5:56, celkem upraveno 1 x.
... což se ale s vybudováním "jeřábové dráhy" může změnit

-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tady pozor, se zátěží té kočky + obsazené houpačky bude základní frekvence vlastních kmitů té traverzy v jednotkách Hz, ať nedojde při houpání k rezonanci. Toto by se mělo vypočítat (ale já to neumím).jirkal píše:Tu kočku tam chci hlavně kvůli houpačce v popředí
Aleš Procháska
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jinak ty Icka nejsou problemovy na pruhyb kdyz jsou na vejsku ale na vyboceni
tedy pri pretizeni dojde v miste namahani k prekrouceni toho profilu vuci zafixovanemu konci/koncum
pak uz se to prohne snaze
nevim zda to popisuju tak aby to bylo k pochopeni
tedy pri pretizeni dojde v miste namahani k prekrouceni toho profilu vuci zafixovanemu konci/koncum
pak uz se to prohne snaze
nevim zda to popisuju tak aby to bylo k pochopeni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak vybočení (klopení) je už tzv. mezní stav, kdy došlo k přetížení a fixace konců na to nemá vliv, respektive jen posune okamžik kdy k tomu dojde. IPE 160 má mez únosnosti cca 25kNm, takže v tvém případě můžeš očekávat porušení někde kolem 22tun
Pokud by se počítalo s vlivem plopení, tak odhaduju cca 20 tun, Jinak průhyb právě u jeřábové dráhy je limitující, protože u jeřábů není pojezd stavěn na to, aby jezdil do kopce.
To: jirkal
ty velký kolečka právě zabraňují (teda měly by) tomu, co popsal robokop
To: Citronek
díky, zase neumřu blbej
máš pravdu, na "mosťácích" (tedy mostových jeřábech) to bylo poznat, když se přetížil. Kočce se do kopce moc nechtělo...
ty velký kolečka právě zabraňují (teda měly by) tomu, co popsal robokop
To: Citronek
díky, zase neumřu blbej
máš pravdu, na "mosťácích" (tedy mostových jeřábech) to bylo poznat, když se přetížil. Kočce se do kopce moc nechtělo...
Předpokládám, že jsi normální, takže vždy tam budou buď děti, nebo tunový náklad. Ale nikdy tam nebudou v jedné chvíli děti i tuna železa na háku v jedné vertikální linii.jirkal píše:Dále bych zmínil, že se tam budou pohybovat děti, momentálně 3,5 roku a 15 měsíců, takže raději tam dám "800ku" íčko a budu vědět, že se nikomu "snad" nic nestane a já se v případě nějaké nehody nebudu muset naposledy vytáhnout za krk nahoru
Ja a normalni?
Jde o paranoiu - zatimco budeme sedet v pergole, nad hlavou bude 60 kg icko plus 35 kg navijak a deti pod tim budou behat. Proste jen blby pocit. I kdyz soustruzim a jdu si treba pro piti, vypnu soustruh hlavnim vypinacem a jeste na zdi pro jistotu 3f jistic
apod.
To by bylo na podmínku. Nenajdeš tam nikde úmysl jenom nedbalost.Citronek píše:U stropních konstrukcí je dovolený průhyb 1/250 rozponu. Jeřábovky si nepamatuju, ale určitě to bude míň. Při výpočtu je potřeba taky započítat váhu kočky(naijáku)) a nosníku. Jinak v případě nehody a úrazu je to poměrně hezká zbírka porušení zákonů a asi by to bylo nepodmíněně. Přeci jenom jeřábek tohodle typu je něco jinýho než žirafka. Nedejbože mít to nad hlavou nebohého zaměstnance