Zaciname stavet

Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 1. 2009, 7:06

Dal bych ještě nějaké vyztužující úhlopříčky pod vodící tyče osy Y, aby se portál nechvěl doboku. Nebo bych za to prostě našrouboval desku, klidně i dřevěnou. Všimni si co dělá obyčejná laminová skříň, když jí sundáš sololitová záda :-) Nebo co dělá stolek, na kterém tiskne inkoustová tiskárna - lomcuje s tím z boku do boku, a tam má vozík jen pár desítek gramů. Při prudkém rozjezdu nebo brždění osy Y budeš mít na frézovaných drahách přetahy (jako když malý děti kreslej omalovánky:o))

Jinak myslím dost dobrý, osvědčená konstrukce, kompaktní řešení, hezké ... Hodně zdaru!
garmont

30. 1. 2009, 7:15

Marku já bych na té ose X dal ty ložiskové domky kousek více od sebe...
teebee

30. 1. 2009, 7:20

CZ_Iceman píše:Nahon remene jsem vyresil viz.obrazek a jako kladky jsou pouziite normalni loziska- snad to bude ok.
Tie kladky su v principe vyriesene velmi elegantne, na loziska by som ale nalisoval obruce s vacsim priemerom (pripadne s vodiacimi ploskami po stranach) a hlavne si daj pozor na opasanie hnacej remenice. V katalogu si najdes kolko zubov by minimalne malo byt v zabere a prave ked zvacsis priemer kladiek, dostanes vacsi uhol opasania = viac zubov v zabere. Alebo skus dat kladky blizsie k osi motoru - ale to by vyzadovalo uplne inu konstrukciu kladiek.
Sanest choice in the insane world:
Beware the beast but enjoy the feast he offers
CZ_Iceman

30. 1. 2009, 8:28

Tak jsem se vzbudil :)
Diky za pripomimnky - zkusim reagovat....
Celyram NENI svarovany, ale jedna se o sesroubovane Jackly a valcovane U profily se stenou 3mm . Jediny svarenec je sloupek portalu a "priruba",ktera se prisroubuje na osu X (na obrazku zelene).Vsechny ostatni spoje jsou sroubovane. Loziskove domky na ose X posunout nejdou, roztec je dana aktivni delkou sroubu. Zkusim to jeste prekreslit a zase sem hodim vytvor. )
Kalene tycky na ose Y maji delku 650 mm a jsou to tyce urcene primo pro linearni vedeni-tvrde a hlavne tezke jak hrom :) na delce 800mm se zacaly trochu prohybat az sem je zatizil poradnou silou urcite vice jak 60 kg - myslim si ze na osu Y by mely byt vice nez dostatecne. No a ty napinaci kladky hodlam vytocit na soustruhu z duralu - jen jsem je tam nezakresli (doplnim :) ). Pod vodici tyce osy nemuzu dat uz zadne vyztuhy, protoze bych si vyznamne snizil uzitecnou vysku osy Z - tahkle je kolem 10 cm +- zdvih polotovaru osy Z-zkusim to vyresit jinak.
Kazdopadne diky za pripominky.
CZ_Iceman

30. 1. 2009, 11:29

Takze jsem trosku upravil vysku portalu a tim padem doplnil dalsi vyztuhu a prekreslil kladky.
Co teda rikate na toto ?
Přílohy
detail kladek.JPG
celkovy pohled.JPG
SLADEKRADEK
Kontaktovat uživatele:

30. 1. 2009, 12:40

A v čem to maluješ, že to máš tak pěkné?
SladekRadek
Mambo

30. 1. 2009, 3:44

Autodesk Inventor ale verzi uz si netipnu :D
rawen
Sponzor fora

30. 1. 2009, 3:57

Příčné výztuhy Y portálu se mi zdají nízké (krátké). Alespoň ty zadní bych zvedl až na úroveň šroubu osy Y.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
sysel
Kontaktovat uživatele:

30. 1. 2009, 6:51

SLADEKRADEK píše:A v čem to maluješ, že to máš tak pěkné?
Je to Autodesk Inventor 9
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
CZ_Iceman

30. 1. 2009, 7:59

Takze dneska za velke pomoci Honzy (Sysel) sem temer dokoncil hruby navrh projektovane CNC masinky. Prekonstruoval jsem uvedena slaba mista u kterych jsme se s Honzou shodli, ze by to mohlo mit vyznam. Trubkove zpevneni portalu Y jsem predelal na plne tyce. Vzpery zvysovat zatim nebudu , protoze mi pripadne, ze na delce cca 25cm od konce vzpery ke konci sloupu by to nemelo vyznam - pokud bude v budoucnu problem, vyztuha se da dodelat dodatecne. Takze pokud nenajdete nejakou zavaznou konstrukcni vadu pripravim vykresy a pristi tyden to zadam do vyroby.
Vysledne pojezdy:
Osa X = 560
Osa Y = 500
Osa Z = 116

Jeste jednou bych chtel podekovat Honzovi za trpelivost, kterou se mnou ma a Vam vsem za vecne pripominky ke konstrukci.

Marek
Přílohy
uchyceni krokace.JPG
rozperna tyc.JPG
pohled na osu y.JPG
osa Z.JPG
cnc-komplet Z dole.JPG
cnc-komplet Z nahore.JPG
Naposledy upravil(a) CZ_Iceman dne 31. 1. 2009, 10:52, celkem upraveno 1 x.
PavelZ

30. 1. 2009, 9:04

CZ_Iceman ... jen dotaz, všechny ty jakly mají tlouštku stěny 3 mm? Jestli je to navržené tak, že budeš dělat do jaklů závity pro připevnění domků apod., tak tam můžeš použít šroubky tak max. M4, větší závit do 3mm nemá smysl kvůli únosnosti dělat.
A pořád se mi nějak nezdá tuhost portálu ve směru kolmém na pohyb stolu. Tam je tuhost dána pouze tuhostí těch jaklů, která při 3 mm není nic moc (něco malinko tedy ovlivní i ty kulatinové výztuhy). Většina hmoty bude právě v horní části portálu a může to pak solidně pracovat. Viz co psal Krutor
Dal bych ještě nějaké vyztužující úhlopříčky pod vodící tyče osy Y, aby se portál nechvěl doboku. Nebo bych za to prostě našrouboval desku, klidně i dřevěnou.
Jinak dobrý, akorát bacha na tolerance jaklů (budou určitě přes milimetr), takže nařezat z jedné tyče, nebo to nepůjde seštelovat. Já prostě neobrobenejm plochám nevěřím.
garmont

31. 1. 2009, 5:15

Já osobně bych celou tu osu Z dal na druhou stranu - co nejblíže k vodorovným tyčím - nejsem strojař, ale takhle jak to máš podložené ty ložiska tak tam vzniká zbytečná páka.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2009, 7:09

garmont píše:Já osobně bych celou tu osu Z dal na druhou stranu - co nejblíže k vodorovným tyčím - nejsem strojař, ale takhle jak to máš podložené ty ložiska tak tam vzniká zbytečná páka.
Presne tak a nasroubovat tam nejaka zada, ktera by vystuzila torzne tu OSU Y.

Domecky osy Y uz by se oplatilo udelat z jednoho kusu.

Osa Z by mela mit co nejmensi zastavbovou vysku.
Vreteno by melo byt co nejblize vedeni. Aby ti nevznikla takova KOZA jako ted naposled vyrobil treba Pupak.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
CZ_Iceman

31. 1. 2009, 8:10

Diky za reakce..
Osa Z na druhou stranu v zadnem pripade prijit nemuze - paka by se jeste podstatne zvetsila a pusobila by vice na cely portal,protoze by bylo vreteno vice "vylozeno" takhle jsem uvazoval, ze je rozdelena geometrie +- stejne na obe strany portalu viz obrazek. Mozna by se to dalo vyresit tak, ze bych odstranil rozperne tyce a nechal jako zpevneni portalu jen tu desku kterou dokreslim, ale to se mi zda jako nedostatecne. Jeste teda dokreslim to torzni zpevneni a dam sem dalsi obrazek.
Marek

PS: Jinak domecky lozisek a drzaky tycek uz mam koupene spolecne s tyckama.
Přílohy
bocni pohled.JPG
CZ_Iceman

31. 1. 2009, 8:55

Takze jsem dokreslil to torzni zesileni muze to tak byt ?
Diky
Marek
Přílohy
torzni zesileni.JPG
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“