Síťové připojení

Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17083
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 3. 2019, 10:50

zas az tak velka ne
vetsinou mi to vyslo
nebo jsem mel u sebe linux tam se to da vyresit snadno dvema prikazy
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
chb
Příspěvky: 2504
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

30. 3. 2019, 12:30

jo jo, klasika - ne moc úplný dotaz a zvrhne se to na pěkné přetahování odborníků kdo ho má ... víc Linux :-)

ale opakuji - pokud tazatel nezná/neumí dát víc informací, tak mu takovéto rady nepomohou.
Pokud si neuvědomil že to chce přesnější zadání problému a umí, tak by to nyní měl doplnit a pak se dá posunout dál.

PS - nemyslím, že by obráběcí stroj měl reagovat na DHCP, hledal bych v menu stroje, kde se IP adresa nastavuje. (ale možná se pletu, že i CNC jsou dnes už Plug and play)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17083
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 3. 2019, 1:56

Dhcp je bezne i u cnc

Ten linux ma realne mnohem mnohem mnohem mnohem mnohem mnohem mnohem mnohem mnohem mnohem vic nastroju na sitarinu proto bylo dobre to zminit a cela situace by byla vyresena jiz davno kdyby ho mel po ruce

Tady neslo o pretahovani
Tady slo o to pouzit na krizovy sroub krizovy sroubovak namisto toho dohadovat se kterym torxem nebo plochym by to mohlo jit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 643
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

30. 3. 2019, 2:27

Zdenek Valter píše:
29. 3. 2019, 8:06
filla píše:
29. 3. 2019, 4:06
Ne na sitove, ale na fyzicke vrsve 😉
Jak jsi na to přišel?
Co se ti na tom nelíbí? Ta dioda indikuje fyzické propojení kabelem.
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 3144
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

30. 3. 2019, 4:12

pafik píše:
30. 3. 2019, 2:27
Zdenek Valter píše:
29. 3. 2019, 8:06
filla píše:
29. 3. 2019, 4:06
Ne na sitove, ale na fyzicke vrsve 😉
Jak jsi na to přišel?
Co se ti na tom nelíbí? Ta dioda indikuje fyzické propojení kabelem.
No to si právě nemyslím - podle mne je to detekce linkové vrstvy ;-)
Když už jsi citoval ten model OSI ;-)
Pokud port (interface) administrativně shodíš tak propojení fyzické vrstvy nedekuje ;-) ;-)
Přesto, že je propojen správně ;-)
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 643
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

2. 4. 2019, 5:09

No a pokud ho neshodíš a dáš tam blbej kabel, tak to taky nedetekuje :)
Mezi náma, než nabootuješ počítač, tak jak ví ten driver, že je administrativně shozenej? :D
A přesto ta dioda svítí.
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2120
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

2. 4. 2019, 5:27

zjednodusene

zelena je detekce fyzicke vrstvy - jsou detekovane napetove urovne
oranzova je detekce linkove vrstvy - je predana mac adresa
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 643
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

3. 4. 2019, 8:36

Ta druhá dioda taky občas indikuje změnou barvy rychlost spojení, když už to pitváš do takových podrobností.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17083
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2019, 8:41

Jo a nic na tech ledkach neni normovany takze hodnota tech poslednich propevku 0

Protoze kazdej vyrobce muze mit jinej vyznam tech led
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
gnat
Příspěvky: 951
Registrován: 24. 2. 2009, 9:14
Bydliště: doma
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2019, 10:08

Sice ty ledky nejsou normované, ale je to významově poměrně ustálené.

Fyzická úroveň popisuje elektrické a mechanické provedení spoje, takže jí indikuje vlastně to, že se podařilo to RJ-45 zasunout do konektoru.

Ty LED opravdu indikují funkční linkovou vrstvu (navázání spojení).
SABLE-2015
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17083
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2019, 10:12

jo jenze nekdy sviti link na jedne ale uz ne na druhe strane
ono je to hodne informativni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 3144
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

3. 4. 2019, 11:09

gnat píše:
3. 4. 2019, 10:08
Sice ty ledky nejsou normované, ale je to významově poměrně ustálené.

Fyzická úroveň popisuje elektrické a mechanické provedení spoje, takže jí indikuje vlastně to, že se podařilo to RJ-45 zasunout do konektoru.

Ty LED opravdu indikují funkční linkovou vrstvu (navázání spojení).
Je to tak ..
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
milan584
Příspěvky: 1224
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

4. 4. 2019, 5:19

Zdenek Valter píše:
30. 3. 2019, 10:35
robokop píše:
29. 3. 2019, 9:56
kdyz si pingnes broadcast z tech windws tak ti mozna odpovi a najdes ho pripadne v arp tabulce
To ten arp záznam vytvoří i když je IP adresa mimo masku?
Nějak mi uniká, CO tu jako řešíte.
V prvé řadě na tom Haasu musí mít povolený ethernet (opci) - (má/nemá)
v druhé řadě musí v tom haasu si nadatlovat tu smysluplnou statickou adresu do toho systému (viz návod k systému)
a v třetí si nakonfigurovat ten zbytek sítě ( tu stanici a dhcp server, pokud ho tam má)
Pokud mu to i tak nefunguje - má to rozbitý :mrgreen: tak obvykle stačí si pustit na té stanici wireshark a podívat se do těch paketů (pokud mu svítí ledka a bliká, nějaký tam nejspíš fakt budou).
mj. začal bych tou opcí :lol:
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 3144
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

4. 4. 2019, 10:49

milan584 píše:
4. 4. 2019, 5:19
Zdenek Valter píše:
30. 3. 2019, 10:35
robokop píše:
29. 3. 2019, 9:56
kdyz si pingnes broadcast z tech windws tak ti mozna odpovi a najdes ho pripadne v arp tabulce
To ten arp záznam vytvoří i když je IP adresa mimo masku?
Nějak mi uniká, CO tu jako řešíte.
V prvé řadě na tom Haasu musí mít povolený ethernet (opci) - (má/nemá)
v druhé řadě musí v tom haasu si nadatlovat tu smysluplnou statickou adresu do toho systému (viz návod k systému)
a v třetí si nakonfigurovat ten zbytek sítě ( tu stanici a dhcp server, pokud ho tam má)
Pokud mu to i tak nefunguje - má to rozbitý :mrgreen: tak obvykle stačí si pustit na té stanici wireshark a podívat se do těch paketů (pokud mu svítí ledka a bliká, nějaký tam nejspíš fakt budou).
mj. začal bych tou opcí :lol:
To ale jen opakuješ co tu bylo řečeno - já jen reagoval na příspěvek robokopa s náhodným zjištěním IP zařízení pokud pingneš broadcast.
Já to považuju za velkou náhodu protože normálně lze zadat nejmenší masku 255.0.0.0 ;-)
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 643
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

4. 4. 2019, 11:27

Nikdy dřív jsem to nezkoušel, ale teď pro zajímavost jsem nastavil na jednom adaptéru masku 248.0.0.0 a windowsy to vzaly bez problémů. Což ale nevypovídá nic o funkcionalitě sítě.
Ale nechce se mi nad tím přemýšlet, protože v praxi bych to nepoužil. :)
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“