Zdražování elektřiny

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
pafik

14. 12. 2022, 11:10

Mart76 píše: 14. 12. 2022, 10:17
pafik píše: 14. 12. 2022, 9:36 Mart76, vvity:
To jsou důvody jak noha :o
Sorry. Přišlo mi jednodušší napsat to, co jsem napsal, než zde psát dlouhý příspěvek ohledně způsobu obchodování na burze s komoditami a o principech zajišťění těchto obchodů.
Jednoduše řečeno. Pokud by ČEZ nesložil peníze jako zálohu na budoucí obchody, tak nemůže obchodovat.
ČEZ má standardně na burze tuto zálohu složenou, ale cenové výkyvy byly tak velké, že bylo pro zajištění obchodování nutné mnohem více peněz.
Z toho důvodu poskytl stát peníze ČEZu a taky Tykačovi a Křetínskému. I když nevím, jak to s Tykačem a Křetínským dopadlo, protože ceny už klesly a náš stát taky není žádný rychlík. Takže je možné, že už ty peníze nepotřebovali.
Popis důvodů a principů je uveden v tomto článku: https://www.respekt.cz/kontext/proc-sta ... retinskemu
Mě je jasný, jak ta burza funguje a proč šly kauce nahoru. Ale v tom článku jsou divný logický úvahy, například:
....Když vše dobře dopadne, státu se pomoc vrátí dvojnásob. Sám si umí finance sehnat levně, takže na přeposlání peněz dál za tržních podmínek vydělá. Hlavně se však může výměnou dostat k levnější elektřině, kterou nyní složitě shání pro obce, kraje, nemocnice a jiné veřejné instituce ....
Takže stát umožní Tykačovi & spol, aby draze prodávali svojí elektřinu na burze v Lipsku, a tím se sám dostane k levné elektřině?? Kde, když umožní Tykačovi & spol, aby tu svojí prodal draze na burze? Já bych to viděl přesně opačně; stát nesloží za Tykače kauci na burze, tím pádem Tykač bude muset prodat státu "levně" svojí elektřinu. To levně je v uvozovkách; bylo by to dráž, než dřív, ale levnějc, než x-krát prohnaná přes překupníky.
Ten článek psal někdo pro Tykače & spol, tak jako Aktuálně píšou pro Bakalu.
bobik

14. 12. 2022, 11:34

Základní otázka je, zda by výroba a dodávka elektrické energie měla být volně obchodovatelná komodita podléhající spekulacím a hysterii trhu a výrazným zahraničním vlivům.
Mart76

14. 12. 2022, 11:34

pafik píše: 14. 12. 2022, 11:10 Mě je jasný, jak ta burza funguje a proč šly kauce nahoru. Ale v tom článku jsou divný logický úvahy, například:
....Když vše dobře dopadne, státu se pomoc vrátí dvojnásob. Sám si umí finance sehnat levně, takže na přeposlání peněz dál za tržních podmínek vydělá. Hlavně se však může výměnou dostat k levnější elektřině, kterou nyní složitě shání pro obce, kraje, nemocnice a jiné veřejné instituce ....
Takže stát umožní Tykačovi & spol, aby draze prodávali svojí elektřinu na burze v Lipsku, a tím se sám dostane k levné elektřině?? Kde, když umožní Tykačovi & spol, aby tu svojí prodal draze na burze? Já bych to viděl přesně opačně; stát nesloží za Tykače kauci na burze, tím pádem Tykač bude muset prodat státu "levně" svojí elektřinu. To levně je v uvozovkách; bylo by to dráž, než dřív, ale levnějc, než x-krát prohnaná přes překupníky.
Ten článek psal někdo pro Tykače & spol, tak jako Aktuálně píšou pro Bakalu.
Já dal odkaz na ten článek hlavně z toho důvodu, že je tam popsán princip fungování burzy a důvod skládání kaucí.
A hlavně je tam popsáno, že to navýšení kaucí je kvůli už dávno uzavřeným obchodům, kdy se prodávalo za levno, ale cena šla pak nahoru a vlastní dodávka ještě nebyla realizovaná.

Ty další úvahy, které píšeš ohledně Tykače a spol. jsem jen přelítnul. A moc se mi nad nimi teď "špekulovat" nechce.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 12. 2022, 12:00

bobik píše: 14. 12. 2022, 11:34 Základní otázka je, zda by výroba a dodávka elektrické energie měla být volně obchodovatelná komodita podléhající spekulacím a hysterii trhu a výrazným zahraničním vlivům.
Tak tuhle otázku si nekladu. U žádného zboží :-)
Aleš Procháska
bobik

14. 12. 2022, 12:03

I kdyby to mělo znamenat návrat do předindustriální éry?
testone
Sponzor fora

14. 12. 2022, 12:07

já mám s tou sobestačností v potravinách trochu jinej problém
komunisti kolektivizací v 50. letech cíleně zlikvidovali sedláckej stav, to považuju za jeden z nejhorších zločinů komunismu
důsledkem je mj. devastace venkova - obří lány a velkohospodaření se všemi důsledky které z toho vyplývají
krásně je to vidět i z malého letadla, z výšky pár set metrů při přeletu Šumavy
tady už jsou po 60 letech kolektivního hopodaření na těch obřích lánech vršky kopců bez ornice, neúrodná holina
na druhé straně Šumavy tohle není, tam si sedlák své zděděné půdy hledí
...
zajímavé je se projet Rakouskem, Bavorskem nebo severní Itálií - tam je pečlivě obhospodařovávaný každý kousek půdy a meze někde u silnice
jeden z rozhodujících důvodů té péče je zcela určitě absence toho anonymního družstevního a státního vlastnictví
vždyť to není moje, tak co bych ....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 12. 2022, 12:29

bobik píše: 14. 12. 2022, 12:03 I kdyby to mělo znamenat návrat do předindustriální éry?
Jakej návrat do předindustriální éry? :o Proč jste všichni tak vyděšení? Ano, nějaká odvětví to postihne ale doba kamenná fakt nehrozí. Spíš se jako při každé krizi ukáže, co je opravdu nutné a co je blbost dělaná jen ze setrvačnosti.
Aleš Procháska
bobik

14. 12. 2022, 1:00

testone píše: 14. 12. 2022, 12:07 já mám s tou sobestačností v potravinách trochu jinej problém
komunisti kolektivizací v 50. letech cíleně zlikvidovali sedláckej stav, to považuju za jeden z nejhorších zločinů komunismu
důsledkem je mj. devastace venkova - obří lány a velkohospodaření se všemi důsledky které z toho vyplývají
krásně je to vidět i z malého letadla, z výšky pár set metrů při přeletu Šumavy
tady už jsou po 60 letech kolektivního hopodaření na těch obřích lánech vršky kopců bez ornice, neúrodná holina
na druhé straně Šumavy tohle není, tam si sedlák své zděděné půdy hledí
...
zajímavé je se projet Rakouskem, Bavorskem nebo severní Itálií - tam je pečlivě obhospodařovávaný každý kousek půdy a meze někde u silnice
jeden z rozhodujících důvodů té péče je zcela určitě absence toho anonymního družstevního a státního vlastnictví
vždyť to není moje, tak co bych ....
Ano. Je zajímavý, že komunisti u nás byli v tomto horlivější, než jinde. Třeba v Polsku takový kurvy nebyli. Holt to máme v nátuře, být papažtější, než papež. Taková snaha, furt se někomu zavděčit nad národní zájem.
lapa
medaile za lepsi forum

14. 12. 2022, 2:36

Milan199 píše: 14. 12. 2022, 4:20 ... ad vidlák ...
Nicméně s ním v mnohém souhlasím a to, že se řítíme do nevídaného průseru si můžeme dopovědět na jaře.[/b]
Lze ten nevídaný průser nějak parametrizovat, kvantifikovat, určit podle jaké metriky se (z)hodnotí?
Aby to bylo zhodnotitelné ... zatím mi zní jako bubák pro polekané ...

Nebo to dopadne tak, že pokud se nic nestane (viz výše, jak to poznáme), tak se použije fráze ... tak v tomhle se teda spletl ... ale jinak má obvykle pravdu ... :lol:

Ale ten průser si neumím představit - nevídaný znamená ještě takový nebyl/nebyl viděn a myslím, že minimálně obě světové války/důsledky byly dost veliké na to, abych si neuměl představit něco horšího - kromě biblického armagedonu či jak se ta hrůza nejhrůzovatější jmenuje ...
A pokud něco takového nastane, tak pochybuju, že kdokoliv má dost holubů na to, aby mohl dále četovat - protože infrastruktura nebude, elektrina nebude, PN přechody nebudou .... :lol:
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 12. 2022, 3:39

:lol:
Přílohy
FB_IMG_1671032251924.jpg
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Milan199

14. 12. 2022, 5:23

lapa píše: 14. 12. 2022, 2:36
Milan199 píše: 14. 12. 2022, 4:20 ... ad vidlák ...
Nicméně s ním v mnohém souhlasím a to, že se řítíme do nevídaného průseru si můžeme dopovědět na jaře.[/b]
Lze ten nevídaný průser nějak parametrizovat, kvantifikovat, určit podle jaké metriky se (z)hodnotí?
Aby to bylo zhodnotitelné ... zatím mi zní jako bubák pro polekané ...

Nebo to dopadne tak, že pokud se nic nestane (viz výše, jak to poznáme), tak se použije fráze ... tak v tomhle se teda spletl ... ale jinak má obvykle pravdu ... :lol:

Ale ten průser si neumím představit - nevídaný znamená ještě takový nebyl/nebyl viděn a myslím, že minimálně obě světové války/důsledky byly dost veliké na to, abych si neuměl představit něco horšího - kromě biblického armagedonu či jak se ta hrůza nejhrůzovatější jmenuje ...
A pokud něco takového nastane, tak pochybuju, že kdokoliv má dost holubů na to, aby mohl dále četovat - protože infrastruktura nebude, elektrina nebude, PN přechody nebudou .... :lol:
Máš tam málo smajlíků. Nech to na jaro - budu fakt spokojenej když pak budu za blbce.
bobik

14. 12. 2022, 6:13

Tak vláda zastropovala elektřinu i velkým podnikům. S podmínkou, že 20% energie ušetří. Schválně, japa budou šetřit? A kolik procent z toho šetření znamená omezení výroby? A jaké budou důsledky omezení výroby? No nechám se podat.
Dawe

14. 12. 2022, 6:14

Milan199 píše: 14. 12. 2022, 4:20 ...Tím článkem si tedy u mne vidlák nepolepšil. Ostatně jsem ho ani nedočetl - možná tak třetinu - ostatní jsem jen prolétl a vyhodnotil to jako balast. To ale neznamená, že jej "odstřelím" nadobro, pokud nebude publikovat další takové slinty.
Milane, to je pochopitelne tva volba. Ja to napsal spis jako povzdychnuti a jen protoze me prekvapilo, ze zrovna cloveku tveho razeni konvenuje takovy zdroj informaci, ktery mozna vnima urcita temata podobne, ale neni mozne mu obecne verit.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Charon
Sponzor fora

14. 12. 2022, 6:26

Mě teda včera dorazily od pre nové rozpisy záloh. V bytě mi zvedli zálohy o drastických 385 korun a v kanceláři 475 korun měsíčně :D Sice elektrikou netopím, ale jinak vše na ni jede, plyn jsem odhlásil asi před deseti lety. A předpis "nájmu" minulý týden a tam je to je komplet ( teplo, teplá voda, studená, popelnice... ) o 700 a 600 kaček.
Takže takové ty hroutící se lidi, které adoruje ta kráva Zyrtec-Něco nějak nevidím, protože to je tak v průměru v celém domě, vidím rozpisy jakožto předseda
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
bobik

14. 12. 2022, 6:29

A kolik to tedy dělá procent, to navýšení?
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“