Mě je jasný, jak ta burza funguje a proč šly kauce nahoru. Ale v tom článku jsou divný logický úvahy, například:Mart76 píše: ↑14. 12. 2022, 10:17Sorry. Přišlo mi jednodušší napsat to, co jsem napsal, než zde psát dlouhý příspěvek ohledně způsobu obchodování na burze s komoditami a o principech zajišťění těchto obchodů.
Jednoduše řečeno. Pokud by ČEZ nesložil peníze jako zálohu na budoucí obchody, tak nemůže obchodovat.
ČEZ má standardně na burze tuto zálohu složenou, ale cenové výkyvy byly tak velké, že bylo pro zajištění obchodování nutné mnohem více peněz.
Z toho důvodu poskytl stát peníze ČEZu a taky Tykačovi a Křetínskému. I když nevím, jak to s Tykačem a Křetínským dopadlo, protože ceny už klesly a náš stát taky není žádný rychlík. Takže je možné, že už ty peníze nepotřebovali.
Popis důvodů a principů je uveden v tomto článku: https://www.respekt.cz/kontext/proc-sta ... retinskemu
....Když vše dobře dopadne, státu se pomoc vrátí dvojnásob. Sám si umí finance sehnat levně, takže na přeposlání peněz dál za tržních podmínek vydělá. Hlavně se však může výměnou dostat k levnější elektřině, kterou nyní složitě shání pro obce, kraje, nemocnice a jiné veřejné instituce ....
Takže stát umožní Tykačovi & spol, aby draze prodávali svojí elektřinu na burze v Lipsku, a tím se sám dostane k levné elektřině?? Kde, když umožní Tykačovi & spol, aby tu svojí prodal draze na burze? Já bych to viděl přesně opačně; stát nesloží za Tykače kauci na burze, tím pádem Tykač bude muset prodat státu "levně" svojí elektřinu. To levně je v uvozovkách; bylo by to dráž, než dřív, ale levnějc, než x-krát prohnaná přes překupníky.
Ten článek psal někdo pro Tykače & spol, tak jako Aktuálně píšou pro Bakalu.