Dám sem pár fotek jak to jde vyřešit i beze ztráty výšky, redukce a kužel na VHU56 je MK4
Samo že originál ISO40 je lepší. Taky k němu směruji zatím jsem sehnal mezkroužek a k tomu už půjde doroubovat i to ISO40
Změřil jsem kolmost vedení Y vůči vodícím lištám Z a je to dle úhelníku tř.0 OK. Kontrolním trnem to změřil Mirek, když jsme to přebírali. Takže jsem podložil planžetou 0.08 mm a nyní je to podle tisícinových hodinek do jedné setiny na celém výsuvu Y. Takže pohoda. Už mi zbývá jen doplnit krycí měchy a nainstalovat DRO a pak dojde na první šponku.zverodoktor píše: ↑13. 1. 2025, 7:58
Potom môžeš nahodiť ten uhlový stôl, opri na ňom vpredu a vzadu hodinky, na jeho predný koniec daj oko a žirafou mierne zaň ťahaj . Na hodinkách uvidíš koľko je vo vedení vôľa. Uvidíš keď ťah prekročí hmoty stola skokový posun ručičky indikátora ako sa ten stôl na vedení nadvihne . Môžeš odmerať takto vôľu aj vo vedení konzoly (Z), ale tam je vedenie masívnejšie a u mňa vôľa bola cca 0.01 mm. Po meraní budeš mať jasno, či planžetovanie pomôže .
Díky. Teď jsem odmontoval přítlačnou lištu Z a na ni budu montovat pravítko Z. Krásně to vychází, protože ta FN20 je parádně přesná a má samé rovné plochy. Takže montáž je naprosto přímočará. Dokonce půjde použít dodaný montážní úhelník snímače i krycí plech.
Jasně, ale už začínám - první šponka bude nosný plech pravítka osy Z a na to budu potřebovat zúžit plocháč ze 40 mm na 37mm a přesně vyvrtat díry do tohoto plechu, plus přídržný úhelník snímače (ten původní bohužel výškově nestačí).
Na tech pár se vy... povlakované jsou jiná liga. Občas je tu kluci nabízejí a jsou fakt dobré a za dobrou cenu. Já měl na mysli redukce na mk vrtáky, pouzivam dost častomiv píše: ↑2. 2. 2025, 7:50Jasně, ale už začínám - první šponka bude nosný plech pravítka osy Z a na to budu potřebovat zúžit plocháč ze 40 mm na 37mm a přesně vyvrtat díry do tohoto plechu, plus přídržný úhelník snímače (ten původní bohužel výškově nestačí).
Takže k tomu, co už mám objednáno asi ty redukce z Morse - mám nějaké starší frézy s Morse kužely.
Ahoj,