27. 2. 2025, 6:34
Předesílám že je mi úplně jedno jak kdo co dělá, přihodím jen pár svých postřehů
1) jestli má mít chlazení/mazání smysl, tak jen když tam teče proudem. To štětečkování, kapání kapátkem je akorát na 2 věci. Nástroj akorát dostává teplotní kopance, a mazání končí s první šponou, a výplach se nekoná vůbec.
2) nádrž by vypouštění nebo přístup mít měla, všude mám jedno nebo druhý, takže vyčistit to jít nějak přece musí.
3) co se kazeni týká, tak kde to jde, tak nepoužívám emulzi ale řeznej olej, nekazí se, bordel se s ním nijak neslučuje, litina která ničí emulzi, v tom oleji sedne na dno, a je zase čistej. Oproti vodě chladi míň, ale to se řeší větším průtokem a menším nárokem na úběr (špona, rychlost) nic po tom nerezaví, steče ze stolu ale stůl zůstává mastnej, prolitej svěrák nezarezne, v podstatě jsou ty věci na rozdíl od emulze pořád čistý. Nevýhoda je že z obrobku tak rychle jako voda nesteče a chce to buď nechat okapat, nebo hadr a otřít.
Používám to dlouho a nic jinýho bych do pomalejch třísek nelil. Podstatně to prodloužilo životnost nástrojů. Až se mi bude chtít vyčistit brusku na vrtáky, tak už tam půjde taky olej, na zkoušku, co to bude dělat. Ale do frézky bych o ničem jiným ani nepřemejšlel.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...