Pořízení frézky

"Zdroje tu jsou"
Odpovědět
zverodoktor

26. 2. 2025, 11:03

miv píše: 26. 2. 2025, 9:53
Zatím používám rozprašovač od Wurtha, do kterého jsem namíchal emulzi. To funguje dobře, jen musím postřikovat řez jako když se svlažují květiny :) . Doufal jsem, že to posunu na lepší úroveň.
Pomerne jednoduché a elegantné riešenie je použiť zavesenú pet fľašu s emulziou a súpravu na gravitačnú infúziu. Dostať v zdravotných potrebách, alebo poprosiť niekoho známeho z nemocnice o pár kusov. Má to baňku na sledovanie kvapiek, hadičku so škrtítkom a koncovku pasujucu do konusu ihly.

Alternatíva je súprava na klystýr. Býva s 2 litrovým plastovým vakom, hadicou a kohútikom. Variant 3 je mirokvapkový dávkovač. Nerobí z emulzie hmlu, iba ju po troche pľuje do rezu. Spotreba je malá a nerobí to bordel. Dakde mám návod na výrobu z nádoby na filtráciu vody.
P.s: volá sa to fog less mister https://weldingweb.com/vbb/threads/6559 ... ess-mister
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Tom Dvk

27. 2. 2025, 5:26

Emulzi určitě ano, třeba už jen na vrtání aspoň trochu hlubokých děr je to jednoznačně velké plus a oproti štětečku a petkám je to velice pohodlné (leta jsem štětečkoval, tak vím). Další věc je povrch dílců ... je to stejné jak u soustruhu, s chlazením je to daleko lepší, o životnosti nástrojů nemluvě.

Podstavu neposoudím, já zatím používám agregát od pásové pily - je to ta bandaska s čerpadlem, jak o ní asi mluvil testone. Mě 99% emulze odtéká po stranách stolu dvěma dírama, takže svést to zpět do nějaké nádoby není problém.

Nevím jak je to konstrukčně u tvojí frézky, ale nebylo by jednodušší dodělat nějaké lišty a nádobku na ten úkap z mazání ?
Charon
Sponzor fora

27. 2. 2025, 5:34

No urcite se ti to v podstave zkazi :) To známe vsichni kdo ten hegeš z toho dolovali :) Az to na ni povalíš produkčně, 24/7 tak klidne naplň. Do te doby stačí flaška, ja pouzivam mlhovej od tuším nogy, litr mi staci na celou praci za den. A kolem sveraku dva hadry na vsáknutí :D
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
testone
Sponzor fora

27. 2. 2025, 6:00

... prozkoumám kamerou ...
to je ten přesný první i poslední důvod proč ne
miv píše: 26. 2. 2025, 10:32
testone píše: 26. 2. 2025, 10:23 no, dělej jak myslíš......
Nejdřív vnitřek prozkoumám pomocí kamery a teprve potom se rozhodnu. Zatím tam po tvém varování nic lít nebudu.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
DwPetr

27. 2. 2025, 6:34

Předesílám že je mi úplně jedno jak kdo co dělá, přihodím jen pár svých postřehů

1) jestli má mít chlazení/mazání smysl, tak jen když tam teče proudem. To štětečkování, kapání kapátkem je akorát na 2 věci. Nástroj akorát dostává teplotní kopance, a mazání končí s první šponou, a výplach se nekoná vůbec.

2) nádrž by vypouštění nebo přístup mít měla, všude mám jedno nebo druhý, takže vyčistit to jít nějak přece musí.

3) co se kazeni týká, tak kde to jde, tak nepoužívám emulzi ale řeznej olej, nekazí se, bordel se s ním nijak neslučuje, litina která ničí emulzi, v tom oleji sedne na dno, a je zase čistej. Oproti vodě chladi míň, ale to se řeší větším průtokem a menším nárokem na úběr (špona, rychlost) nic po tom nerezaví, steče ze stolu ale stůl zůstává mastnej, prolitej svěrák nezarezne, v podstatě jsou ty věci na rozdíl od emulze pořád čistý. Nevýhoda je že z obrobku tak rychle jako voda nesteče a chce to buď nechat okapat, nebo hadr a otřít.
Používám to dlouho a nic jinýho bych do pomalejch třísek nelil. Podstatně to prodloužilo životnost nástrojů. Až se mi bude chtít vyčistit brusku na vrtáky, tak už tam půjde taky olej, na zkoušku, co to bude dělat. Ale do frézky bych o ničem jiným ani nepřemejšlel.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
stanik84

27. 2. 2025, 6:47

Petr: Nedávno jsem koupil celkem slušnou vrtačku - spíš vrtačko-závitořez. Umí nějak M25 závit. 3000 ot./min. Upínání přes MK nebo weldon a ER kleštiny (je tam takovej bazmek). Ta měla chlazení/mazání olejovou mlhou. Mám to prozatím celé dole. Protože ty hadičky za dvacet let nic moc stav. Tak pak dám recenzi :-) . Sice se mi to úplně dýchat nechce, ale za zkoušku nic nedám.
DwPetr

27. 2. 2025, 6:57

Mlhu nemusím vůbec, to mě přijde tak akorát rozfoukáváni bordelu všude možně + to dejchat. Stačí když pak nastroje a některý obrobky nad sudem vyfukuju, ještě si tím fučet do mašiny..

Vrtání, závity, to budeš spokojenej stopro. Žádnej zasranej řepkáč ulepenej. Nedám na to dopustit.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
tiborius

27. 2. 2025, 8:48

DwPetr píše: 27. 2. 2025, 6:34 Předesílám že je mi úplně jedno jak kdo co dělá, přihodím jen pár svých postřehů

1) jestli má mít chlazení/mazání smysl, tak jen když tam teče proudem. To štětečkování, kapání kapátkem je akorát na 2 věci. Nástroj akorát dostává teplotní kopance, a mazání končí s první šponou, a výplach se nekoná vůbec.

2) nádrž by vypouštění nebo přístup mít měla, všude mám jedno nebo druhý, takže vyčistit to jít nějak přece musí.

3) co se kazeni týká, tak kde to jde, tak nepoužívám emulzi ale řeznej olej, nekazí se, bordel se s ním nijak neslučuje, litina která ničí emulzi, v tom oleji sedne na dno, a je zase čistej. Oproti vodě chladi míň, ale to se řeší větším průtokem a menším nárokem na úběr (špona, rychlost) nic po tom nerezaví, steče ze stolu ale stůl zůstává mastnej, prolitej svěrák nezarezne, v podstatě jsou ty věci na rozdíl od emulze pořád čistý. Nevýhoda je že z obrobku tak rychle jako voda nesteče a chce to buď nechat okapat, nebo hadr a otřít.
Používám to dlouho a nic jinýho bych do pomalejch třísek nelil. Podstatně to prodloužilo životnost nástrojů. Až se mi bude chtít vyčistit brusku na vrtáky, tak už tam půjde taky olej, na zkoušku, co to bude dělat. Ale do frézky bych o ničem jiným ani nepřemejšlel.
Pekný deň. aj keď - Pri Bratislave konečne prší. Záhradkári vedia akú to má cenu

pár postrehov a hlavne otázok by som položil. teraz som totiž zachytil na fóru prví krát pojem chladenia olejom pri brúsení

bod 1 a 2 - súhlas
bod 3 - rezný olej k rezaniu a vrtaniu používam aj ja,a uvažoval som to dať aj na frézku len som sa toho troska bál, ale asi to funguje. aj keď neviem presne aký tip oleja
čo ale neviem je nasledovné :
zo strojným brúsením ale nemám žiadne skúsenosti a preto sa pýtam. skladám ruské brúsky 3g71 a 3b642 . a čudoval som sa že chladenie v 3b642 je plné nie emulziou ale práve olejom. takže to takto používali ? dá sa to ?

2 otázky - ja mám takú asi sprostú myšlienku ale žiadnou literatúrou nepodloženú .
znie takto - olej je predsa viskóznejšia tekutina ako emulzia. brusný kotúč je porézny materiál a keby sa olej nasiakol nerovnomerne mohlo by to spôsobiť nevyváženosť kotúča, a tým spôsobiť neplechu.

viete ma usmerniť ?ďakujem

1- emulzia k brúseniu sa používa taká istá ako na obrábanie / na frézke,vrtačke, sústruhu / - ak nie čo sa používa k brúseniu.
DwPetr

27. 2. 2025, 9:37

Při broušení pouštíš chlazení až když se kotouč točí, vypínáš ještě něž se zastaví, takže odstředivou silou se nestane že by nasákl.

V bruskách kde je velká potřeba udržet teplotu by olej nestíhal, ale asi bude záležet jak moc spěcháš. To co trochu vidím jako problém je množství bordelu co z toho broušení, třeba na kulato je, takže to než by ten bordel v tom oleji sedl, tak to budeš honit pořád dokola. Takže v brusce na kulato mám normálně vodu. To stejný ploška. Ale třeba bruska na ventily, na vrtáky, tam se toho zase tolik neobrousí aby to dělalo problém. Zase nebrat za slovo, nedělám 1000 ventilů deně jak třeba testone.

U soustruhu je s tím trochu problém, když zabereš velkou šponu, třeba 70mm vrták, nebo šponu 10mm z průměru, ale to se odpařuje i voda. Takže je to zase jen o tom jak moc na to tlačíš.

To si musí každej vyzkoušet co mu vyhovuje. Ale třeba do tý malý frézky, bych nad ničím jiným ani nepřemejšlel.
testone
Sponzor fora

27. 2. 2025, 9:49

DwPetr píše: 27. 2. 2025, 9:37 Při broušení pouštíš chlazení až když se kotouč točí, vypínáš ještě něž se zastaví, takže odstředivou silou se nestane že by nasákl.

V bruskách kde je velká potřeba udržet teplotu by olej nestíhal, ale asi bude záležet jak moc spěcháš. To co trochu vidím jako problém je množství bordelu co z toho broušení, třeba na kulato je, takže to než by ten bordel v tom oleji sedl, tak to budeš honit pořád dokola. Takže v brusce na kulato mám normálně vodu. To stejný ploška. Ale třeba bruska na ventily, na vrtáky, tam se toho zase tolik neobrousí aby to dělalo problém. Zase nebrat za slovo, nedělám 1000 ventilů deně jak třeba testone.

U soustruhu je s tím trochu problém, když zabereš velkou šponu, třeba 70mm vrták, nebo šponu 10mm z průměru, ale to se odpařuje i voda. Takže je to zase jen o tom jak moc na to tlačíš.

To si musí každej vyzkoušet co mu vyhovuje. Ale třeba do tý malý frézky, bych nad ničím jiným ani nepřemejšlel.
s tímhle 100% souhlas
bruska nakulato je na účinné chlazení opravdu sviňa
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Charon
Sponzor fora

27. 2. 2025, 9:54

DwPetr píše: 27. 2. 2025, 6:57 Mlhu nemusím vůbec, to mě přijde tak akorát rozfoukáváni bordelu všude možně + to dejchat. Stačí když pak nastroje a některý obrobky nad sudem vyfukuju, ještě si tím fučet do mašiny..

Vrtání, závity, to budeš spokojenej stopro. Žádnej zasranej řepkáč ulepenej. Nedám na to dopustit.
Já teda nevalím produkčně, ale ta mlha není mlha jako třeba chlazení lihem, ale tlak vzduchu je pod bar, sešteluju malé kapičky, paráda. Ano na výplach to není, ale nástroj je chlazený a po skončení studený. S ofukem pistolí na deset barů to nesrovnávej :lol:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
capajev

27. 2. 2025, 10:03

Já mám s mlhou obdobné zkušenosti jako Charon. Nástroj i obrobek to ochladí. . Minimum bordelu, to něco málo emulze co při mé občasné práci vytvořím, utřu hadrem a je čisto. Něco málo se odpaří.
miv

27. 2. 2025, 12:56

DwPetr píše: 27. 2. 2025, 6:34 Předesílám že je mi úplně jedno jak kdo co dělá, přihodím jen pár svých postřehů

Takto vypadá celý chladící systém FN20 - nádrž plus čerpadlo. Nádrž má dva kruhové otvory o průměru cca 150mm. Těmi se to plní i čistí. Čerpadlo je odděleno v samostatném čistém prostoru. Viz foto.
S1400013.JPG
Do nádrže lze zasunout ruce, takže to nějak čistit půjde. Bude to jen chtít dlouhé rukavice.

Přesvědčil jsi mne a dám na tebe.

Nakolik vadí odkap mazacího oleje z mazniček? Jde o relativně malé množství. Případně by bylo možné jej stírat hadrem, protože odkap je nejprve do malé ploché nádržky pod/okolo posuvu osy Z.

Myslíš, že lze použít tento řezný olej?

https://oleje-mpa.cz/rezny-olej-total-v ... 23-hc-20-l

Díky všem za rady a nápady.
Modros

27. 2. 2025, 1:08

já mám nádrž taky v základně....vždy tam narvu vapku....a je to jak nové...ale protože je to natřené uvnitř.....měnim jednou ročně....olej asi...a ruzné hnedé frakce plavou navrchu...jednou za měsíc vemu vysavač na vodu a škraloup vysaju......pak to vapkou rozkarbuju a nechám protejkat nahoře přes kulatej vzduchovej filtr a ten mě vyfiltruje hodně....nic nesmrdí...mám v nádržích měděné brzdové trubky smotané do klubíček.....
kapalina Hysol MB 50...bruska, soustruh, bruska na kulato, frézka, cnc....jedu to ve všem
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
miv

27. 2. 2025, 2:51

Modros píše: 27. 2. 2025, 1:08 já mám nádrž taky v základně....vždy tam narvu vapku....a je to jak nové...ale protože je to natřené uvnitř.....měnim jednou ročně....olej asi...a ruzné hnedé frakce plavou navrchu...jednou za měsíc vemu vysavač na vodu a škraloup vysaju......pak to vapkou rozkarbuju a nechám protejkat nahoře přes kulatej vzduchovej filtr a ten mě vyfiltruje hodně....nic nesmrdí...mám v nádržích měděné brzdové trubky smotané do klubíček.....
kapalina Hysol MB 50...bruska, soustruh, bruska na kulato, frézka, cnc....jedu to ve všem
Tu měď tam máš kvůli ochraně před mechem a houbami? Nebo z jiného důvodu?
Odpovědět

Zpět na „Kde koupit starší stroje“