Harrison TU150U Retrofit

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Milan199

23. 7. 2024, 12:55

Nosnou fremvenci měním vždy. Většinou dávám 16kHz. Některé měniče ale mohou mít problémy při frekvencích nad 200Hz.

Naladit PID na menici není zas tak složité. Většinou je větší problém vůbec připojit zpetnovazebni člen.

Pokud nechceš vřeteno jako C osu, tak ty asynchronní motory už dnes s moderními FM dávají impozantní parametry.
Milan199

1. 9. 2024, 8:15

Tak jsem montoval tu "hydrauliku" na upínání. Použil jsem malé zubové čerpadlo určené původně asi na mazání. Protože nemám už volné vstupy nemohl jsem PID distribuovat do řídícího systému.
Zkoušel jsem na měniči vektorový režim, ale nepodařilo se mi ho naladit. Jakmile se válec naplnil a bylo potřeba už jen doplňovat ztráty v pístu, měnič to tam zbytečně rval. Frekvenci zase nebylo možné snížit pod cca 6 Hz kdy čerpadlo dává už málo na doplnění ztrát.
Nakonec jsem měnič přepnul na skalární U/F režim a křivku závislosti jsem nastavil zpočátku velmi plochou. Dobu rozběhu a doběhu jsem dal 1,2 sec což je dost rychlé na ovládání a zároveň to zatlumilo nějaké zakmitávání. Měnič jsem nastavil na ovládání frekvence pomocí tří vstupů, ale využívám pouze dva. Ty jsou přepínány tlakovým snímačem na kterém defakto nastavuji sílu. Takže měnič při upnutí neustále "osciluje" mezi 15 a 5 Hz. Zatím to funguje dobře.
Meki

21. 7. 2025, 8:20

Aktualizace:

Momentálně má Harrison velkou odstávku, začalo to zvětšující se vůli lože X. Dělal jsem serie a vůle postupně narůstala, pak začal drnčet upichovák a rozměry už trochu kolísaly.
škoda že to lože nebylo z výroby kalené. Poslal jsem jej na laserové kalení, dnes má dorazit tak jsem zvědav :)

Při té příležitosti když už to mám tak rozebrané:
- doplním osy X a Z o 1um pravítka
- nové servosety os X a Z kvůli lepšího rozlišení, na ose Z zvýšení výkonu z 400w na 750w kvůli vrtání (400w mělo problém s Ø14mm vrtákem)
- Nový měnič a vřetenový motor z 2,2Kw -> 5,5Kw 8000ot
- předělání krytování osy X
- kuličkové pojezdy šuplíku s emulzí (aby nejezdil po zemi, celkem to ničí podlahu)

Až bude hotovo tak si k tomu musím sednout a udělat nové schématka. Dělal jsem schéma po prvním oživení ale od té doby přibylo spoustu modifikací a předělávek, něco jsem poctivě zakreslil ale něco ne :mrgreen:

Vřetenový motor z mori seiki junior jsem koupil od PBr - děkuju
Trochu jsem se vydrbal s výběrem měniče, motor 5,5Kw ale 200V. Měnič C2000+ 7,5Kw ale nepohlídal jsem si proud který je u 200v motoru vyšší. Motor 22A, měnič dá 21,6A, je to použitelné ale budu pokukovat po 15Kw který je ve stejném pouzdře (v rozváděči už dochází místo :D ). Na motor jsem namontoval enkodér (viz. viewtopic.php?t=47582&start=30) a zavedl zpětnou vazbu do měniče. Enkodér teda při acc/dec nepomohl jak jsem si sliboval ale to bude tím slabým měničem. Nepodařilo se mi nastavit mód FOCPG který počítá i s skluzem a dalšími parametry - občas vyskočil nadproud.
Přílohy
věci které chci montovat
věci které chci montovat
rozborka
rozborka
rozborka
rozborka
výměna ložisek
výměna ložisek
výměna enkodéru
výměna enkodéru
zz912

21. 7. 2025, 9:45

Krásná práce.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Meki

21. 7. 2025, 10:10

zz912 píše: 21. 7. 2025, 9:45 Krásná práce.
no nevím, zatím to vypadá víc jako hromádka šrotu :lol: ale díky
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“