Frézovací CNC centrum Hartford VMC-850 - retrofit

elbarto

20. 12. 2025, 8:01

Naprosta paráda, smekám. Světla na komary jsou veselé finále :-)
Meki

24. 12. 2025, 2:09

další videiko, zapojení rozvaděče. Sice né tak zajímavé jako předchozí videa, ale koho už omrzely vánoční pohádky které teď běží v TV tak se může mrknout jak tvořím rozvaděč.

https://youtu.be/NVVxZMwBBxo

nadrátovaný rozvaděč
nadrátovaný rozvaděč
Přikládám aktuální schema. Ještě to není finální a přibydou nějaké úpravy - schema ovládacího panelu, hydraulika, jinak chlazení atd.
VMC_850_V3.pdf
(309.77 KiB) Staženo 10 x

- otázka:
Nepřišel jsem na to jak separovat požadavek operátora od stavu (zelené/červené) GUI tlačítka machine on/off (gmoccapy). Je na to nějaký fígl? U estopky to jde krásně, ta má hal piny. Zde je jen machine.on , macine.off - což dělá totéž jako když kliknu myškou na ikonu. Pak macine.is-on výstupní stav.
Chci když kliknu myškou na macine.on -> serva dostanou povel k aktivaci a LinuxCNC čeká -> pokud je vše ok tak serva vyšlou signál do LinuxCNC -> teprve potom macine.on zezelená

jednoduše řečeno nechci aby ikona hned po kliknutí zezelenala ale teprve až dostane povel OK od serv.
Jediné co mě napadá je hodit to na fyzické tlačítko a to v GUI deaktivovat, tomu bych se ale chtěl vyhnout protože když přijde někdo neznalý tak bude bušit do gui a divit se že se nic neděje
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

24. 12. 2025, 9:15

Za 1. respekt k schématům. Výborná práce, určitě to sežralo dost času , i když to evidentně umíš...

Podobný problém jsem řešil, ale v Machu. Ovšem pokud to gmoscapy přímo neumí, tak řešení by se dalo použít stejné - ovšem pro 100% funkčnost možná trochu náročné na implementaci.

Já si vytvořil table se všemi funkcemi stroje které chci sledovat. K tomu dodělal navazující funkce.
Nevím jestli má smysl do podrobně vysvětlovat. Ale jednoduše řečeno - GUI editor (kde se to normálně nastavuje) jsem vlastně úplně obešel. Všechny prvky ke každé strojní funkci definuji v tom table (do table se to importuje z csv dat - to je ta funkce importFromCsv).
Jsou tam prvky jako vstupní pin, výstupní, ovládací tlačítko z pultu (ctrlButton), GUI objecty které se k tomu vztahují, maximální delay a případně i nějaké další.
Všechno to funguje dohromady, jak při inicializaci ze strany operátota z pultu, GUI tlačítka nebo M kódu. Co má čekat na input, čeká po maximální delay na input. Pokud jsou dosazeny GUI prvky, aktualizuje je.

Takže jsem pro to vytvořil úplně vlastní logiku kde mohu zadat i maximální delay, co se všechno má stát při inicializaci které funkce ... atd. Mohl bych funkčnost vysvětlit i podrobněji (mám v plánu k tomu dodělat dokumentaci). Tak jak to mám já, tak je to trošku náročný řešení (ovšem šlo by to zjednodušit). Pro mě to bylo hlavně o učení se co je všechno možné a jak to je či není náročné. A taky jsem to dělal jako takovou univerzální "nadstavbu".
Snímek obrazovky 2025-12-24 220451.png
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“