Frézovací CNC centrum Hartford VMC-850 - retrofit

Meki

31. 12. 2025, 5:21

r4cv píše: 31. 12. 2025, 3:58 tu je možno chyba v zapojení. tie výstupy fault a error sú digitálne alebo relé? a aká je ich funkcia? - treba naštudovať dokumentáciu.
Jsou to digitální výstupy, ty ASDA v sobě nemají relátka. zybtek jsem upřesnil výše
r4cv píše: 31. 12. 2025, 3:58 ja mám občas výpadok driveru na plazme (ochrana pri kolízii) a hneď mi zhodí "niečo?" a zastaví mašinu a vypne enable. ak je treba resetovať driver, tak enable F2 sa dá aktivovať až po nabehnutí driverov. mačkať ho môžem aj počas, ale neostane zelené a nejde nič robiť. Ale podrobnosti zistím až na dielni...
Nevím jak se chová ta klávesa F2 ale pokud myškou zmáčknu v GUI tlačítko Machine On tak stroj přejde do stavu ON i přes to že je aktivní pin halui.machine.off, leda by jsi to měl připojené na jiný pin, třeba ten joint.N.amp-fault-in jak psal zz912, tento pin už ale aktivuje i estop
zz912

1. 1. 2026, 10:15

Meki píše: 1, při spuštění napájení se zapíná napájení servodriveru (jen napájení, silovina je vyplá) a vřetenový vfd C2000 není zaplý vůbec (bohužel c2000 nemá oddělené napájení od siloviny jako tomu je u ASDA servodriveru, prý bych musel dokoupit nějakou rozšiřující kartu).
Jde o to, že když máš driver s STO, nemusíš řešit odpínání silové části napájení. Odpojování silového napájení se řeší u driverů, u kterých to nijak nejde. Takže drivery s STO mám zapojené na hlavní vypínač přes jištění a šmytec.
Ono jde o to, že správné odpojování silového napájení musí také splňovat dané bezpečnostní požadavky. Na bezpečné odpojení silového napájení musíš použít bezpečnostní relé a stykač s nuceným vedením kontaktů (nebo jiné bezpečnostní zapojení). Takže se může stát, že i použití levnějšího driveru bez STO vyjde ve výsledku dráž a časově náročněji než u driveru s STO.
Aby STO fungovalo jak mělo, je nutné aby bylo správně zapojené. Kupoval jsem tady na fóru bezpečnostní relátka s katalogovou cenou 10 000Kč za 1000Kč. Jednalo se o nerozbalené nové kousky. Jde o to, že spoustu lidí bezpečnost neřeší, takže to překupníci musejí prodávat hoooodně pod cenou, protože to nikdo nechce. Je potřeba si akorát pohlídat, že bezpečnostních relátek je mnoho druhů a ty potřebuješ jen obyčejnou klasiku na tlačítko nouzového zastavení.
Meki píše: 2, Když v GUI odmáčknu Estop tak se zapne C2000 + silovina do servodriveru ale servodrivery čekají na Machine On
Tady by stačilo nahodit STO. Nerozumím, co myslíš pojmem "zapne se C2000"? Drivery s STO mohou běžet furt. Pokud je každým stiskem nouzového tlačítka natvrdo vypneš a zapneš, tak si je brzo odrovnáš.

Meki píše: 3, Machnie On aktivuje servodrivery (C2000 se tento stav netýká, ta se aktivuje až s signálem FWD nebo REW)
Věřím, že Ti to funguje pro nějaké základní úkony a možná nikdy v životě nenarazíš na omezení tvého zapojení (softwarového/hardwarového), ale na zapínání driverů slouží HAL piny joint.N.amp-enable-out a spindle.0.on . Ovšem LCNC se Ti pak může chovat nečekaně při závitování, polohování, atd ... Kdysi jsem byl u kolegy, který zapínal vřeteno E-stopem. Dal jsem mu to na spindle.0.on a on pak byl překvapený, že z ničehonic se mu přestalo vřeteno pootáčet při sondování. Ono ty HAL piny programátoři LCNC nevytvářeli z nudy.
Meki píše: Nepoužil jsem bezpečnostní relé ale relátka pro jednotlivé stupně bezpečnostních okruhů:
Jak jsem psal výše, k vzhledem ceně bezpečnostních relátek, které jdou koupit z přebytků, bych se normálními relátky na bezpečnostní obvody nezabýval.
Meki píše: Chystám se vyměnit stávající B2 drivery za A2 a řídit je přes EtherCAT. Na bazaru jsem kdysi koupil servosety a chtěl jsem je použít ale nedávno jsem se rozhodl že je vyměním. Hlavním důvodem bylo že chci driverum posílat polohu jako command, né jako step/dir. tím odpadne podvojná regulace polohy a mělo by to zlepšit dynamiku. Jen už jsem to stihl zadrátovat do rozváděče :cry: a navíc to bude stát cca 40k kč.
Kdybych byl ve tvé situaci, tak to tam nechám. Myslím si, že i B2 budou mít Modbus, tak ho zapoj do LCNC, ať si můžeš pohodlně z driverů tahat více informací. Nevidím přínos v tom, že vyhodíš 40k a hromadu práce vniveč. To ten čas, energii a zlomek peněz investuj do toho, abys to rozchodil pořádně, tak jak to má být. U dalšího projektu bych Ethercatu rozuměl, tady ne.
Meki píše: jak konkrétně chceš dát vědět uživatelovi? message by byla myslím otravná, (vypínám Machine On i když si chci třeba jen odskočit na záchod, drivery jsou napájené ale hydraulika nebzučí a serva nejsou napájené). Nešlo by jen změnit grafiku na "zamáčknuté tlačítko"? myslím že nějakou takovou animaci jde při spouštění mžikově zahlédnout i teď.
Tohle budu řešit úplně nakonec. Ale zvažuji, že by tlačítko ON v GUI během startingu blikalo.
Meki píše: 31. 12. 2025, 5:21 ...... třeba ten joint.N.amp-fault-in jak psal zz912, tento pin už ale aktivuje i estop
A o to právě jde, když Ti během obrábění selže nějaký driver, chceš aby se Ti zaručeným způsobem zastavila mašina za každou cenu.

Pokud budeš chtít, můžem pokecat nad mašinou. Přes fórum se to blbě řeší, protože občas jeden mluví o koze a druhý o voze a každý bezpečák má jiný názor na stejnou věc.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Meki

1. 1. 2026, 1:56

zz912 píše: 1. 1. 2026, 10:15
Meki píše: 1, při spuštění napájení se zapíná napájení servodriveru (jen napájení, silovina je vyplá) a vřetenový vfd C2000 není zaplý vůbec (bohužel c2000 nemá oddělené napájení od siloviny jako tomu je u ASDA servodriveru, prý bych musel dokoupit nějakou rozšiřující kartu).
Odpojování silového napájení se řeší u driverů, u kterých to nijak nejde. Takže drivery s STO mám zapojené na hlavní vypínač přes jištění a šmytec.
Meki píše: 2, Když v GUI odmáčknu Estop tak se zapne C2000 + silovina do servodriveru ale servodrivery čekají na Machine On
Tady by stačilo nahodit STO. Nerozumím, co myslíš pojmem "zapne se C2000"? Drivery s STO mohou běžet furt. Pokud je každým stiskem nouzového tlačítka natvrdo vypneš a zapneš, tak si je brzo odrovnáš.
"zapne se C2000" - myslím tím že stýkač zapne měnič C2000

zde mám asi trochu jiný pohled na věc
- to zapínání a vypínání není tak žhavé téma, v běžném provozu se téměř neděje, častěji estopku zamáčknu omylem rukávem. Pokud se nestane opravdu závažný problém tak se na estopku nemacá, k tomu slouží machine off/program stop.
- Naproti tomu mám za hlavním spínačem několik transformátorů a jsem rád když mi při vypínání stroje nejdříve vypne stýkač všechny drivery včetně C2000 a případné zášlehy při vypínání traf hlavním spínačem se nemají šanci dostat do C2000 ani servodriveru. doporučil mi to takto vypínat i jeden servisák
Meki píše: Nepoužil jsem bezpečnostní relé ale relátka pro jednotlivé stupně bezpečnostních okruhů:
Jak jsem psal výše, k vzhledem ceně bezpečnostních relátek, které jdou koupit z přebytků, bych se normálními relátky na bezpečnostní obvody nezabýval.
Ano v dalším projektu už bych použil bezpečnostní relé. Myslel jsem si že budou stačit jen dvě relátka ale pak mi to trochu narostlo, na druhou stranu ty relátka mají led indikaci a už od pohledu vidím které ještě svítí a které ne a obejdu se bez multimetru. U SR sice led indikace bývají, ale pro celé okruhy, kde může být série dalších rozpínačů a pod. Možná bych se mohl pohlédnout po nějakých "svítících svorkovnicích" pokud něco takového existuje
Meki píše: 3, Machnie On aktivuje servodrivery (C2000 se tento stav netýká, ta se aktivuje až s signálem FWD nebo REW)
Věřím, že Ti to funguje pro nějaké základní úkony a možná nikdy v životě nenarazíš na omezení tvého zapojení (softwarového/hardwarového), ale na zapínání driverů slouží HAL piny joint.N.amp-enable-out a spindle.0.on . Ovšem LCNC se Ti pak může chovat nečekaně při závitování, polohování, atd ...
Ano, tento pin spindle.0.on používám, druhý pin mám pro reverz smyslu otáčení, takové standartní zapojení řekl bych. Později to zapojení ještě upravím, chci řídit i polohu a ještě se rozmyslím jestli půjdu cestou modbusu/step-dir a nebo nechám analog.

Meki píše: Chystám se vyměnit stávající B2 drivery za A2 a řídit je přes EtherCAT. Na bazaru jsem kdysi koupil servosety a chtěl jsem je použít ale nedávno jsem se rozhodl že je vyměním. Hlavním důvodem bylo že chci driverum posílat polohu jako command, né jako step/dir. tím odpadne podvojná regulace polohy a mělo by to zlepšit dynamiku. Jen už jsem to stihl zadrátovat do rozváděče :cry: a navíc to bude stát cca 40k kč.
Kdybych byl ve tvé situaci, tak to tam nechám. Myslím si, že i B2 budou mít Modbus, tak ho zapoj do LCNC, ať si můžeš pohodlně z driverů tahat více informací. Nevidím přínos v tom, že vyhodíš 40k a hromadu práce vniveč. To ten čas, energii a zlomek peněz investuj do toho, abys to rozchodil pořádně, tak jak to má být. U dalšího projektu bych Ethercatu rozuměl, tady ne.
Včera jsem začal ladit serva, uvidím co z toho vymáčku a pak se rozhodnu. Jak píšeš - na dalším projektu už bude EtherCAT
Meki píše: 31. 12. 2025, 5:21 ...... třeba ten joint.N.amp-fault-in jak psal zz912, tento pin už ale aktivuje i estop
A o to právě jde, když Ti během obrábění selže nějaký driver, chceš aby se Ti zaručeným způsobem zastavila mašina za každou cenu.

Pokud budeš chtít, můžem pokecat nad mašinou. Přes fórum se to blbě řeší, protože občas jeden mluví o koze a druhý o voze a každý bezpečák má jiný názor na stejnou věc.
Ano mám to zapojené podobně, akorát na přímo do estopu. Ono ten joint.N.amp-fault-in dělá myslím totéž, shodí estop, ale navíc vypíše message uživateli. Ale přepojím to jak píšete do joint.N.amp-fault-in aby to bylo správně
zz912 píše: 1. 1. 2026, 10:15 Pokud budeš chtít, můžem pokecat nad mašinou. Přes fórum se to blbě řeší, protože občas jeden mluví o koze a druhý o voze a každý bezpečák má jiný názor na stejnou věc.
Budu možná potřebovat radu s tím hydrostatickým vedením jak jsme se bavili, ještě to nemám vše rozdělané ale pak bych tě pozval na kafe/pivko/prohlídku strojů/dílny pokud by jsi měl čas :) jinak pročítám tu tvou diplomku a je to pecka. Ještě jsem sice nedočetl až do konce ale opravdu kvalitní čtení, hodně praktických tipů krásně popsaných že tomu i laik porozumí (narozdíl od ostatních hodně teoretických diplomek). Určitě bych doporučil i ostatním pokud by jsi měl v plánu to zveřejnit třeba zde na CNC forum
Meki

1. 1. 2026, 2:15

Jinak poznatky z ladění serv:
1, - 2Kw servo na osu Z je výkonu až moc, řekl bych že jede tak na 40% a stíhala by to i 1,5kw. Nutno zdůraznit že tam je pomalý šroub - jen 10mm stoupání. Celý vřeteník i s motorem může vážit tak 350-400kg

2, - zjistil jsem zásadní nedostatek protizávaží vřetena, který jsem si předtím neuvědomil - při akceleraci ten vřeteník s 2kw deltou tomu závaží prostě uteče :lol: .Teoretická hranice je u zrychlení 1g a pak se protiváha "odpojí" (nad tímto začne do řetězu tlačit). Jasně, nemůžu chtít po této mechanice takové zrychlení jako mají např. drill-tap centra, ale když nechám osu Z oscilovat tak už i při 0,5g vidím že se řetěz začíná vlnit. Proto se u dražších mašin používají hydraulické a vzduchové vzpěry. Zkusím si ještě pohrát s S-křivkama
zz912

1. 1. 2026, 3:38

CNC stroje jsou specifické tím, že každý uživatel si jako první věc vytáhne vidličku zámku ze dveří a celý bezpečnostní koncept jde do kytek. Ovšem je potřeba se na to dívat tak, že svět nejsou jen obrábecí stroje, ale obrábecí stroje jsou jen malou podskupinou strojních zařízení. A u spousty strojních zařízení bezpečnost funguje jak má a má svůj smysl.

Argument, že máš jiný názor je platný pouze v okamžiku, kdy ho něčím podložíš, normami, zkouškami, .....

Z hlediska bezpečnosti je Ideální stav, když vidličku nemáš vytaženou. Pokud ji tam nemáš, tak je ideální, když by operátor před každým vstupem do stroje si tlačítko nouzového zastavení zmáčkl. Já tenhle postup dodržuji vždy, když dělám jakýkoliv zásah do řídícího systému stroje, takže u mě je to skoro pořád.

Vycházej z toho že tlačítko nouzového zastavení se používá všude. Technici, servisáci, projektanti od něj mají určitá očekávání a tvůj argument, že ty ho moc nepoužíváš Ti neprojde.

Popravdě můj sen je, někdy postavit CNC stroj na LCNC a splnit s ním všechny legislativní požadavky. Proto jsem se pustil do úpravy toho tasku, protože to budu v budoucnu stejně potřebovat pro sebe.

Co se týče mé diplomky, je to veřejný dokument, který si může každý přečíst. Klidně sem hoď odkaz, nemohu ho najít.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Meki

1. 1. 2026, 4:06

zz912 píše: 1. 1. 2026, 3:38 tvůj argument, že ty ho moc nepoužíváš Ti neprojde.
To ale nebylo myšleno že je k ničemu a není třeba estop tlačítko montovat. Myslel jsem to tak že se nesmí mačkat pokaždé když si např. jdu odskočit na záchod, na to je právě podřadný okruh Machine On. Tak samo to mám vedle na profi mašině se sinumerikem, estopka tam shodí několik stykaču včetně vřetenodriveru a servodriveru a signál estop jim dá softwarově vědět dřív než se vybijou kondenzátory. Chtěl jsem to mít podobně, při estopce rozepnou stýkače + signály STO a Estop vypnou drivery dřív než se vybijou jejich kondenzátory.
zz912

1. 1. 2026, 4:49

Meki píše: 1. 1. 2026, 4:06 Myslel jsem to tak že se nesmí mačkat pokaždé když si např. jdu odskočit na záchod, na to je právě podřadný okruh Machine On.
Přesně si vystihl to, v čem se neshodnem. Estopka nebo vidlička MUSÍ umožňovat při každém vstupu do pracovního prostoru aktivovat Safety Torque Off na driverech. (Můžou být i jiné bezpečnostní funkce, ale ty na svém driveru nemáš)
Takže pokud bude stroj dělat sériovku, tak musí zvládnout stovky sepnutí Estopky za směnu.
Meki píše: 1. 1. 2026, 4:06 Tak samo to mám vedle na profi mašině se sinumerikem, estopka tam shodí několik stykaču včetně vřetenodriveru a servodriveru a signál estop jim dá softwarově vědět dřív než se vybijou kondenzátory.
Na otázku proč to vypadá tak, že výrobek renomované firmy Siemens si rozporuje s mými teoriemi/názory neznám. K tomu abych se mohl vyjádřit k této situaci, bych potřeboval více informací, které po fóru nevyřešíme, proto jsem Ti nabízel schůzku, kde bychom to mohli probrat. Každopádně se nevnucuji, mám svých hobby dost.
Neříkám, že nemáš řešit problematiku vybíjení kondenzátorů, ale o této problematice moc nevím, takže ani nevím, jak to skloubit s bezpečností, ale málokdy něco opravdu nejde. Nabíjení kondenzátorů bych řešil asi při zapínání a vypínání stroje, ale nikdy, jsem to neřešil. Často mám zkušenost, že když něco od renomované firmy vypadá na první pohled špatně, je potřeba jít do hloubky a zjistit souvislosti. Dále jsem se naučil, že odpověď na technické a bezpečnostní otázky má smysl dávat s několikadenním zpožděním, protože to v hlavě uzraje.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Meki

1. 1. 2026, 6:19

zz912 píše: 1. 1. 2026, 4:49 Estopka nebo vidlička MUSÍ umožňovat při každém vstupu do pracovního prostoru aktivovat Safety Torque Off na driverech. (Můžou být i jiné bezpečnostní funkce, ale ty na svém driveru nemáš)
Takže pokud bude stroj dělat sériovku, tak musí zvládnout stovky sepnutí Estopky za směnu.
zámek dveří (vidlička) je z bezpečnostního hlediska součást e-stop okruhu? měl jsem za to že je to samostatný podřadný okruh (který mi třeba může zasahovat do STO ale neshodí mi stýkač který je součástí estop okruhu). To by mě zajímalo, u toho cnc s sinumerikem který jsem zde zmínil to kovosviťáci podobně řesili, ale je to 20let starý soustruh, mohlo se něco změnit
zz912

1. 1. 2026, 6:23

Odvolávám teorii o sekvenčním nahazování driverů. Neuvědomil jsem si že spindle nemají HAL piny amp-enable-out. Místo toho mají HAL pin spindle.N.on a ten má jinou logiku zapínání než u joint. Vřetenový driver C2000 se během chodu stroje neustále enabluje/disabluje, takže sekvenční nahazování driverů během machine OFF = ON nic neřeší.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912

1. 1. 2026, 6:37

Meki píše: 1. 1. 2026, 6:19
zz912 píše: 1. 1. 2026, 4:49 Estopka nebo vidlička MUSÍ umožňovat při každém vstupu do pracovního prostoru aktivovat Safety Torque Off na driverech. (Můžou být i jiné bezpečnostní funkce, ale ty na svém driveru nemáš)
zámek dveří (vidlička) je z bezpečnostního hlediska součást e-stop okruhu? měl jsem za to že je to samostatný podřadný okruh (který mi třeba může zasahovat do STO ale neshodí mi stýkač který je součástí estop okruhu). To by mě zajímalo, u toho cnc s sinumerikem který jsem zde zmínil to kovosviťáci podobně řesili, ale je to 20let starý soustruh, mohlo se něco změnit
Jestli vidlička bude součástí ESTOPu nebo ne, je záležitostí zvoleného bezpečnostního konceptu. Často z důvodu ceny, je snaha co nejvíce věcí naházet na jedno bezpečnostní relé, protože nové nebývá levné. I proti tomu normy bojují, protože to jde proti diagnostice a odhalování co shodilo bezpečnost.

Pokud bys měl bezpečnostní prvky, které by na dostatečné bezpečnostní úrovni dokázali omezit otáčky vřetene na 100ot/min a bezpečnostně by omezili rychlosti os dle normy, mělo by smysl přistupovat k vidličce jinak. To ovšem nemáš, takže považuj vidličku a E-stop za to samé.

Jestli máš 20 let starý soustruh, tak je z roku 2006 a v české republice začala současná legislativa o bezpečnosti platit až v roce 2008. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-176 A to že legislativa začala v nějakém roce platit, neznamená, že se výrobci stihli okamžitě přizpůsobit.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
r4cv

1. 1. 2026, 7:21

zz912 píše: 1. 1. 2026, 6:37
Pokud bys měl bezpečnostní prvky, které by na dostatečné bezpečnostní úrovni dokázali omezit otáčky vřetene na 100ot/min a bezpečnostně by omezili rychlosti os dle normy, mělo by smysl přistupovat k vidličce jinak. To ovšem nemáš, takže považuj vidličku a E-stop za to samé.
Ja ti neviem. podľa mňa sú to 2 rozdielne veci.
Estop a jeho okruh safety relé má za úlohu zastaviť stroj v prípade kritickej situácie. myslím, že je dokonca nejakou normou dané do akého času, resp. do akej prejdenej vzdialenosti pohybujúcej sa časti.

vidlička na dverách do pracovného priestoru býva kombinovaná so zámkom a nie je jej úlohou stroj kriticky zastavovať. jej úlohou je nedovoliť obsluhe otvoriť dvere, dokiaľ nie je stroj bezpečne zastavený + nedovolí obsluhe spustiť automatický režim, kým nie sú dvere bezpečne zatvorené a zamknuté.

pokiaľ viem, vidlička má tiež 2 kanály A+B na signál STOP a preto využíva tiež bezpečnostné relé (ale môže byť iného typu, resp. inak zapojené, ako v hlavnom okruhu Estopu)
zz912

1. 1. 2026, 8:19

r4cv píše: 1. 1. 2026, 7:21 Estop a jeho okruh safety relé má za úlohu zastaviť stroj v prípade kritickej situácie. myslím, že je dokonca nejakou normou dané do akého času, resp. do akej prejdenej vzdialenosti pohybujúcej sa časti.
Částečně souhlasím, spíše jen doplním. Vřeteno je část stroje, která patří do kategorie "s doběhem". Takže zde nemá smysl se zabývat optickými závorami, nebo jinými bezpečnostními prvky u kterých se počítá čas a vzdálenost do zastavení pohybu. Konkrétně vřeteno u Mekiho stroje je zabezpečeno pevným krytem (kabina + dveře). Nebudeme teď řešit jiné případy než Mekiho stroj. Naopak se řeší, že otevření dveří musí být realizovatelné až po dotočení vřetene. Tuhle bezpečnostní funkci měl jeden měnič od Schneideru. Háček byl v tom, že číňan chtěl za driver pro jedno konkrétní vřeteno 3 000Kč a Shneider 20 000Kč.
r4cv píše: 1. 1. 2026, 7:21 vidlička na dverách do pracovného priestoru býva kombinovaná so zámkom a nie je jej úlohou stroj kriticky zastavovať. jej úlohou je nedovoliť obsluhe otvoriť dvere, dokiaľ nie je stroj bezpečne zastavený
Nedovolit otevřít dveře je funkce magnetu v zámku. Vidličkou myslím kontakty, které snímají přítomnost vidličky v zámku a ty mají za úkol zajistit neroztočení se vřetene a os.
r4cv píše: 1. 1. 2026, 7:21 + nedovolí obsluhe spustiť automatický režim, kým nie sú dvere bezpečne zatvorené a zamknuté.
Zámek s vidličkou má několik bezpečnostních funkcí. Jedná se o jednu komponentu, ale klade se na ni více požadavků a má více funkcí. V případě Mekiho stroje (a hlavně jeho hardware, které již má), musíme zajistit, aby se při otevření dveří neroztočilo vřeteno a nezačali se hýbat osy. Zabezpečit se to musí na bezpečnostní úrovni, ne řídícím systémem, v našem případě LinuxemCNC. Tudíž zde bych taktéž využil funkci STO. Pro Mekiho hardware nemá smysl se bavit o režimech.

Souhlasím s tebou, že z hlediska bezpečnosti vidlička a tlačítko nouzového zastavení zajišťují dvě různé bezpečnostní funkce.
vidlička - musí zajistit (mimo jiné) aby nedošlo k roztočení vřetene a k rozpohybování os při otevřeném krytu (dveří)
tlačítko nouzového zastavení - musí zajistit aby nedošlo k roztočení vřetene a k rozpohybování os a zároveň zajistit jejich zastavení v případě pohybu

Ovšem na obě bezpečnostní funkce bych použil STO v driveru, takže proto mluvím o tom, že se to může považovat za to samé.

Zatím Meki nevyjádřil zájem o bezepečnostní koncept jeho stroje, tak se do toho nebudu pouštět. Tvorba bezpečnostního konceptu je docela náročný úkol. Chápu, že o to spoustu lidí nestojí, protože ví, že stejně všechno v omezeném finančním rozpočtu nelze splnit. Navíc řešit třeba bezpečnostní relé na vidličku, která na stroji nikdy nebude, je také blbost. Navíc bezpečnost jde proti komfortu používání stroje, takže ...

Já poukazuji jen na věci, které mě hodně bijou do očí. Až by byl bezpečnostní koncept hotový, tak by mělo smysl se bavit o tom, jak konkrétně co zapojit.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912

1. 1. 2026, 8:46

Za tyto peníze nemá cenu dávat obyč relátka do stroje na bezpečnostní funkce.
viewtopic.php?p=524339#p524339
Neprověřoval jsem vhodnost, jen cenu.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Meki

1. 1. 2026, 9:10

Zvažuju že bych se pustil do nějaké mašiny na kšeft, tam bych to rád konzultoval, ale hartford bude sloužit u mě na dílně. Nechci tvrdit že neplánuju vidličku na dveře ale já ji pro sebe budu mít 100% vyřazenou z provozu a pokud můj brigádník čumí do prostoru když se dojíždí program tak to řeším podobně jako mistři na učilišti když vidí kličku zapomenutou ve sklíčidle :lol: . No a vidličku bych chtěl mít v záloze pro nepoučitelné ale stykače siloviny určitě vypínat nebude, pouze bude zamykat dveře při chodu programu a omezí možnosti při otevřených dveřích.
zz912

1. 1. 2026, 9:41

Meki píše: 1. 1. 2026, 9:10 Zvažuju že bych se pustil do nějaké mašiny na kšeft, tam bych to rád konzultoval, ale hartford bude sloužit u mě na dílně. Nechci tvrdit že neplánuju vidličku na dveře ale já ji pro sebe budu mít 100% vyřazenou z provozu a pokud můj brigádník čumí do prostoru když se dojíždí program tak to řeším podobně jako mistři na učilišti když vidí kličku zapomenutou ve sklíčidle :lol: . No a vidličku bych chtěl mít v záloze pro nepoučitelné ale stykače siloviny určitě vypínat nebude, pouze bude zamykat dveře při chodu programu a omezí možnosti při otevřených dveřích.
Tohle he strašnej omyl, ve kterém spousta lidí žije. Spousta lidí si myslí, že bezpečnost je jen o tahání peněz z lidí. Myslet si, že když nebudu řešit bezpečnost a pak až budu mít kšeft, tak teda ty peníze do toho naleju, tak to je chyba. Bude Ti trvat několik strojů, než se něco naučíš. Takže hartford by Ti měl sloužit jako pokusnej králík na učení se bezpečnosti. Až budeš mít nějakej kšeft, tak bude na bezpečnost pozdě. Mě trvalo rok se zorientovat v základních normách. Ono udělat bezpečnostní koncept, analýzu rizik, výpočet perfornance level Tě bude stát jen ccs 2000Kč za rok za přístup k normám. Problém je udělat si ten čas a energii ke studiu. Od mých konzultací také moc nečekej. Vypiju Ti během náštěvy kofolu, sním ti nachystané sušenky, ale pak Tě odkážu na to co si máš nastudovat, proberu s Tebou to, co Ti nebude jasné, podělím se o zkušenosti, pokud se to bude týkat něčeho, co jsem dělal. Ale představa, že přijedu a řeknu Ti co si máš koupit a jak to zapojit je naivní.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“