Meki píše:
1, při spuštění napájení se zapíná napájení servodriveru (jen napájení, silovina je vyplá) a vřetenový vfd C2000 není zaplý vůbec (bohužel c2000 nemá oddělené napájení od siloviny jako tomu je u ASDA servodriveru, prý bych musel dokoupit nějakou rozšiřující kartu).
Jde o to, že když máš driver s STO, nemusíš řešit odpínání silové části napájení. Odpojování silového napájení se řeší u driverů, u kterých to nijak nejde. Takže drivery s STO mám zapojené na hlavní vypínač přes jištění a šmytec.
Ono jde o to, že správné odpojování silového napájení musí také splňovat dané bezpečnostní požadavky. Na bezpečné odpojení silového napájení musíš použít bezpečnostní relé a stykač s nuceným vedením kontaktů (nebo jiné bezpečnostní zapojení). Takže se může stát, že i použití levnějšího driveru bez STO vyjde ve výsledku dráž a časově náročněji než u driveru s STO.
Aby STO fungovalo jak mělo, je nutné aby bylo správně zapojené. Kupoval jsem tady na fóru bezpečnostní relátka s katalogovou cenou 10 000Kč za 1000Kč. Jednalo se o nerozbalené nové kousky. Jde o to, že spoustu lidí bezpečnost neřeší, takže to překupníci musejí prodávat hoooodně pod cenou, protože to nikdo nechce. Je potřeba si akorát pohlídat, že bezpečnostních relátek je mnoho druhů a ty potřebuješ jen obyčejnou klasiku na tlačítko nouzového zastavení.
Meki píše:
2, Když v GUI odmáčknu Estop tak se zapne C2000 + silovina do servodriveru ale servodrivery čekají na Machine On
Tady by stačilo nahodit STO. Nerozumím, co myslíš pojmem "zapne se C2000"? Drivery s STO mohou běžet furt. Pokud je každým stiskem nouzového tlačítka natvrdo vypneš a zapneš, tak si je brzo odrovnáš.
Meki píše:
3, Machnie On aktivuje servodrivery (C2000 se tento stav netýká, ta se aktivuje až s signálem FWD nebo REW)
Věřím, že Ti to funguje pro nějaké základní úkony a možná nikdy v životě nenarazíš na omezení tvého zapojení (softwarového/hardwarového), ale na zapínání driverů slouží HAL piny joint.N.amp-enable-out a spindle.0.on . Ovšem LCNC se Ti pak může chovat nečekaně při závitování, polohování, atd ... Kdysi jsem byl u kolegy, který zapínal vřeteno E-stopem. Dal jsem mu to na spindle.0.on a on pak byl překvapený, že z ničehonic se mu přestalo vřeteno pootáčet při sondování. Ono ty HAL piny programátoři LCNC nevytvářeli z nudy.
Meki píše:
Nepoužil jsem bezpečnostní relé ale relátka pro jednotlivé stupně bezpečnostních okruhů:
Jak jsem psal výše, k vzhledem ceně bezpečnostních relátek, které jdou koupit z přebytků, bych se normálními relátky na bezpečnostní obvody nezabýval.
Meki píše:
Chystám se vyměnit stávající B2 drivery za A2 a řídit je přes EtherCAT. Na bazaru jsem kdysi koupil servosety a chtěl jsem je použít ale nedávno jsem se rozhodl že je vyměním. Hlavním důvodem bylo že chci driverum posílat polohu jako command, né jako step/dir. tím odpadne podvojná regulace polohy a mělo by to zlepšit dynamiku. Jen už jsem to stihl zadrátovat do rozváděče

a navíc to bude stát cca 40k kč.
Kdybych byl ve tvé situaci, tak to tam nechám. Myslím si, že i B2 budou mít Modbus, tak ho zapoj do LCNC, ať si můžeš pohodlně z driverů tahat více informací. Nevidím přínos v tom, že vyhodíš 40k a hromadu práce vniveč. To ten čas, energii a zlomek peněz investuj do toho, abys to rozchodil pořádně, tak jak to má být. U dalšího projektu bych Ethercatu rozuměl, tady ne.
Meki píše:
jak konkrétně chceš dát vědět uživatelovi? message by byla myslím otravná, (vypínám Machine On i když si chci třeba jen odskočit na záchod, drivery jsou napájené ale hydraulika nebzučí a serva nejsou napájené). Nešlo by jen změnit grafiku na "zamáčknuté tlačítko"? myslím že nějakou takovou animaci jde při spouštění mžikově zahlédnout i teď.
Tohle budu řešit úplně nakonec. Ale zvažuji, že by tlačítko ON v GUI během startingu blikalo.
Meki píše: ↑31. 12. 2025, 5:21
...... třeba ten
joint.N.amp-fault-in jak psal zz912, tento pin už ale aktivuje i estop
A o to právě jde, když Ti během obrábění selže nějaký driver, chceš aby se Ti zaručeným způsobem zastavila mašina za každou cenu.
Pokud budeš chtít, můžem pokecat nad mašinou. Přes fórum se to blbě řeší, protože občas jeden mluví o koze a druhý o voze a každý bezpečák má jiný názor na stejnou věc.