Frézovací CNC centrum Hartford VMC-850 - retrofit

Meki

1. 1. 2026, 10:39

zz912 píše: 1. 1. 2026, 9:41 Tohle he strašnej omyl, ve kterém spousta lidí žije. Spousta lidí si myslí, že bezpečnost je jen o tahání peněz z lidí.
o peníze mi nejde pokud myslíš cenu bezpečnostního relé (SR). Už jsem do toho stroje nalil okolo 450tis i kdybych chtěl nové za 10k tak bych jej koupil. Důvod proč jsem jej nepoužil je ten, že jsem měl myšlenku jak to realizovat z relátek a relátka si přizpůsobit k obrazu svému a nenapadl mě přínos SR kromě štemplu tak jsem se pro mou mašinu vydal tou cestou a víc jsem nad tím nepřemýšlel. Problém je (jako asi u všech živnostníků) čas a energie studovat tohle téma do hloubky, to se raději budu věnovat pohonařině/sběrnicím kde mám nedostatky a bez kterých se ta mašina ani nehne a na bezpečnost si rád někoho znalého zaplatím, ale asi až při dalším projektu.

Nechci aby to vypadalo nevděčně, vážím si toho a rád si poslechu tohle téma do hloubky jak to má být správně ale zatím mě to nepřesvědčilo že bych to měl překopat a ani při testování jsem neobjevil že by byly nedostatky v bezpečnosti pro moje používání. Tak nějak jedu podle toho jak jsem vypozoroval u jiných mašiny, především ten CNC s sinumerikem který mám vedle a snažím se docílit stejného chování při všech možných stavech, bez ohledu na to jestli použiju SR nebo obyč relé.

Mimochodem není zde nějaký pohonář?
Dnes ladím servo osy Z a nepodařilo se mi odstranit oscilaci otáček po zrychlení osy. Perioda je vždy stejná, nezávisle na otáčkách . Pohybuje se v nízké frekvenci mezi 12 - 13Hz. Když hýbu klasickými parametry tak se amplituda postupně zmenšuje nebo zůstává stejná ale nejde odstranit.
Podařilo se mi to vyřešit parametrem Low-frequency Vibration Suppression ten ale zase rozbil accel/decel křivky které jsou gumové a nelze to dohnat parametry regulátoru, myslím že tudy cesta nevede.

ChatGPT jen napověděl že se asi jedná o torzní napružení kuličkového šroubu s kterým se pere servo ale jinak byl úplně mimo.
Pravítko do regulace připojené nemám, zatím ladím jen vnitřní regulaci servodriveru
Zítra si s tím budu ještě hrát ale kdyby měl někdo nějaké nasměrování tak bych byl rád.
Přílohy
kmitání.png
regulace_2.png
tuning.PNG
lapa
medaile za lepsi forum

1. 1. 2026, 10:52

Meki píše: 1. 1. 2026, 10:39 ... Pohybuje se v nízké frekvenci mezi 12 - 13Hz. Když hýbu klasickými parametry tak se amplituda postupně zmenšuje nebo zůstává stejná ale nejde odstranit....
Totálně laicky dotaz: to, ze to je čtvrtina 50Hz, neznamená vůbec nic?
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Meki

1. 1. 2026, 11:20

Myslíš ze by to chytalo rušení ze sítě? Nevím, ale ty data lítají po sběrnici z serva do driveru a z driveru do pc který mi je přechroupe do grafu, a přes stejnosměrný obvod by se do serva taky nemělo nic tak zásadního dostat. Myslím že je to parametrem / kombinací parametrů jako v případě toho p1-25, ale možností jsou tisíce a je docela oříšek na to přijít :(
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 1. 2026, 3:02

resis jen polohovku nebo jsi zkusil sahnout i do rychlostni?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
zz912

2. 1. 2026, 4:17

Meki píše: 1. 1. 2026, 10:39 Problém je (jako asi u všech živnostníků) čas a energie studovat tohle téma do hloubky, to se raději budu věnovat pohonařině/sběrnicím kde mám nedostatky a bez kterých se ta mašina ani nehne a na bezpečnost si rád někoho znalého zaplatím, ale asi až při dalším projektu.
Chápu a přesně z toho důvodu se zde nepouštím do podrobností. Proto jsem psal, že Ti bude trvat několik strojů, než uděláš nějaký stroj bezpečnostně správně. Ono mou snahou nikdy nebylo se stát bezpečnostním technikem, ale mít tolik schopností, znalostí, abych si s bezpečákem rozuměl. Ber to tak, že klasická taxa kvalitního bezpečnostního technika je 1500 až 2000Kč na hodinu a je tedy hodně drahé si s ním povídat o tom, že bezpečnost je důležitá, strojní zařízení není auto, že by se mohlo něco stát, když se něco neudělá atd. Kdysi jsem si chtěl pokecat s bezpečákem na výbuch a dostal jsem nabídku konzultací 7000Kč na hodinu. Pak existuje hodně pseudoodborníků, kteří maj fantastické ceny, za pár kaček Ti daj tuny papírů, ale v případě problému utečou jako první. A bez minimálních znalostí s Tebou mohou vyjebat, tak jak se mnou vyjebávali lidi při stavbě mého baráku.
Meki píše: 1. 1. 2026, 10:39 Nechci aby to vypadalo nevděčně, vážím si toho a rád si poslechu tohle téma do hloubky jak to má být správně ale zatím mě to nepřesvědčilo že bych to měl překopat a ani při testování jsem neobjevil že by byly nedostatky v bezpečnosti pro moje používání. Tak nějak jedu podle toho jak jsem vypozoroval u jiných mašiny, především ten CNC s sinumerikem který mám vedle a snažím se docílit stejného chování při všech možných stavech, bez ohledu na to jestli použiju SR nebo obyč relé.
Jediné co bych teď na Tvém místě udělal je to, že se mrkni na ten svůj stroj se sinumerikem a mrkni, jestli ty drivery mají STO. Pokud ne, tak kopíruješ zásady pro historické elektrokompenty a snažíš se je aplikovat na současné elektrokomponenty a je to jako bys rozdělával oheň pod motorem současného auta, protože dřív se to tak za druhé války u tanků T-34 dělalo pro lepší nahození v zimě. Ze starých strojů má smysl kopírovat funkčnost, ale né bezpečnost. Také jsem s kolegou bojoval, když chtěl aplikovat bezpečnostní prvky, které měl na stroji z 80 let a my stavěli stroj s prvky ze současnosti.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“