Další pokrok co se týče nastavení parametrů pohonu, potrápilo mě to víc než jsem čekal ale už to šlape podle představ.
Video z nastavování:
https://youtu.be/CozHuoRG8lo
Mé poznámky z ladění ASDA servo driveru:
Ze začátku jsem bojoval s problémy s aplikací na ladění Delta serv - ASDA soft. Problém byl když jsem chtěl mít pc před strojem abych viděl kam se co pohybuje a měl panel na dosah, usb kabel 4m do rozváděče to nedával a pořád vypadávala komunikace, pomohl až USB repeater.
U asda softu je na tuning krásná pomucka, ručně jogem zadáte position1 a position2 a necháte sero jezdit mezi těmito pozicemi. Po nějaké době mi přišlo že se to chová divně, navíc při aktivním Gain Controll Panel jde přistupovat pouze do parametrů v nabídce a pro ostatní parametry je třeba panel vypnout, pak se ale musí znova nastavovat pozice.
Začal jsem teda jezdit šipkama jogu - až do doby než mi asda-soft zamrznul a osa se vydala rychloposuvem do dorazu

. Nakonec se jako nejlepší řešení ukázalo nastavit v LinuxCNC stepgen control-type 0 (přikazování v pozici), a posílat polohu z jointu přímo do stepgenu (bez PIDky) a do servodriveru.
Poznámky k samotnému ladění:
1, Moving Filter P1-68 a P1 - 77 je lepší stáhnout třeba na 1ms (aby servo při nízkých rychlostech neznělo jako krokáč ale na druhou stranu aby to negenerovalo zpoždění, ASDA-A2 už má Moving Filter jen jeden, nevím proč jej u B2 rozdělili). Při vyšších Bandwidth (cca 120Hz a výš) servo stejně okolo 20ot/min vydávalo zvuky podobné jako krokový motoru a nepodařilo se mi to vyfiltrovat ani jemnějším nastavením kroku step/dir, na funkci to ale nemá vliv.
2, Docela dlouho mi trvalo než jsem přišel na to, že P2-02 Position Feed Forward Gain musí být na max 100%, jinak regulátor po akceleraci po dosažení rychlosti přestane regulovat vlečnou chybu, která zůstane po celou dobu pohybu. asda-soft tune panel tento P2-02 vždy nastavuje na 50% - myslím že je to chyba tak pozor na to.
3, hodně důležité je nastavit Notch filtry, bez nich jsem se dostal na Bandwidth pouze 35Hz, po nastavení i 180Hz.
4, parametr P1-37 Load Inertia Ratio bylo v mém případě lepší trochu snížit, ale jinak v ostatních parametrech je ta jejich kalkulačka celkem přesná. Trochu drbačka je s Notch filtry (i přes to že na to má delta nástroje) je dobré si s tím potom trochu pohrát a taky osu přejet v celém rozjezdu protože na koncích rozjezdu osy se servo chová jinak než uprostřed, (je skoro nutností mít rozchozený homing, lehce se dá zajet až na doraz)
5, ještě bych dodal že servo 17bit se sice tváří jako 131072pul/rev, ale s tímto číslem se nepracuje, driver si to přechroupe na 160000pul/rev (asi aby se s tím lépe pracovalo) a s tímto se pak kalkuluje v děličce. Je to napsané v dokumentaci v závorce vedle 17bit, poprvé jsem to přehlédl a neseděly mi kroky. 20-bit je pak 1280000 p/rev v driveru.
- Pravítka:
1, Při připojení pravítek jsem musel vypnout encoder.x.filter jinak mesa pravítko nad 22m/min vypínala a rychlejší pulzy filtrovala jako šum.
2, Doporučuju pro snazší kalibraci parametr pid.N.maxerror hodit odkazem do ini souboru (tak jako tomu je u ostatních parametrů PIDky), musel jsem jej v mém případě navýšit.
3, Pokud bude někdo zvažovat jestli pořídit pravítko s rozlišením 0.005 nebo 0.001mm - určitě zainvestujte do 0.001 - to neznamená že stroj bude chodit v tisícínách ale regulace polohy sežere celkem pěknou hromádku pulzů než servo zareaguje a taky je velká výhoda pro ladění nastavit DEADBAND alespoň jednu jednotku rozlišení enkodéru (pravítka)
Jinak pravítka zatím jedou pěkně, ale do železa jsem ještě nezajel.
Protizávaží vřetena dělalo slušnou paseku s polohou. Řetěz mezi protizávažím (270kg) a vřeteníkem (cca 350kg) fungoval jako pružina, musel jsem protizávaží odpojit.
Zajímavé že servozesilovač osy X dá max torque jen 255,6% ale měl by jít až na 300%, nepomohl ani factory-reset, asi se mu něco nelíbí.
(jinak ta oscilace serva Z 12-13Hz (kterou jsem řešil před nedávnem) zmizela když jsem zvýšil bandwidth na 110Hz a odpojil protizávaží)
Ještě mě čeká ATC, opravit dutinu vřetena, zapojit ovládací panel, emulze, polepy, no a když se poštěstí sehnat tak i hydraulika a 5ax stůl.