Pořízení frézky

"Zdroje tu jsou"
Odpovědět
Charon
Sponzor fora

2. 1. 2026, 11:07

miv píše: 1. 1. 2026, 11:34 Došel jsem postupně k základnímu měření, abych byl schopen alespoň trochu zkontrolovat své měřící přístroje. Chci si pořídit nějakou menší sadu johansonek. Myslíte, že mi stačí třída přesnosti 2? Podle toho, co se mi podařilo pomocí AI najít, to znamená cca 0,45 mikrometru na 10-ti milimetrech. To by znamenalo na složenině z deseti johansonek chybu cca půl setiny, což pro mé dílenské účely určitě stačí.
Vidíte někdo nějakou chybu v mojí úvaze?

Máte někdo zkušenosti s nějakou rozumnou čínou, nebo je v tomto případě lepší nešetřit a koupit něco zde?
No přece musíš mít tohle ne? :lol:
Přílohy
20260102_120319.jpg
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Milan199

2. 1. 2026, 1:51

to Charon :
Chcš nás nasrat viď ?

Tahle keramická velikost 1,13 mi upadla na zem. Naštestí jsem měl pod sebou gumovou rohožku. Jenže to bylo hovno platné, protože jak jsem tam šamtal když jsem ji hledal, tak jsem na ni šlápnul ...
Stála mě 5400. :evil:

Hezký nový rok, pevné zdraví a štěstí všem přeje Milan
Charon
Sponzor fora

2. 1. 2026, 2:29

Milan199 píše: 2. 1. 2026, 1:51 to Charon :
Chcš nás nasrat viď ?
To bych si nedovolil :lol:
lubbez

2. 1. 2026, 8:06

Takovej vtip do Nového roku. Před časem jsem dostal nějaké exoticky popsané Johansonky, s rozměry 5,0 - 10,0mm. Dosedací plošky dobré, ale jinak trochu zašlé. Nechal jsem si je ocejchovat, (nebylo to ani nijak drahé, při těch pár kusech) . Pak přišel kolega, jestli mu je půjčím na otestování nějakých posuvek. Žádný problém a když je vracel, podotknul že byly pěkně zašlé a tak je syn vyčistil. (nejdříve pulírem a pak zelenou leštící pastou). Ještě je mám někde hozené v garáži. Krom toho že jsou oblé, tak mají vrypy od držení v kleštích. :mrgreen:
Tom Dvk

2. 1. 2026, 10:06

:shock: :evil:
miv

3. 1. 2026, 1:06

lubbez píše: 2. 1. 2026, 8:06 Takovej vtip do Nového roku. Před časem jsem dostal nějaké exoticky popsané Johansonky, s rozměry 5,0 - 10,0mm. Dosedací plošky dobré, ale jinak trochu zašlé. Nechal jsem si je ocejchovat, (nebylo to ani nijak drahé, při těch pár kusech) . Pak přišel kolega, jestli mu je půjčím na otestování nějakých posuvek. Žádný problém a když je vracel, podotknul že byly pěkně zašlé a tak je syn vyčistil. (nejdříve pulírem a pak zelenou leštící pastou). Ještě je mám někde hozené v garáži. Krom toho že jsou oblé, tak mají vrypy od držení v kleštích. :mrgreen:
Když jsi to tak pěkně načal, jak se vlastně takové měrky ošetřují? Tom mi poslal tip na bazarovou sadu, takže když to klapne, bude moje.
miv

3. 1. 2026, 1:09

Charon píše: 2. 1. 2026, 11:07
No přece musíš mít tohle ne? :lol:
Jen počkej, až zase přijdu na návštěvu, tak si Ti na ně sednu. Samozřejmě omylem !!! :mrgreen:
ovi-ivo

3. 1. 2026, 8:47

lubbez píše: 2. 1. 2026, 8:06 Takovej vtip do Nového roku. Před časem jsem dostal nějaké exoticky popsané Johansonky, s rozměry 5,0 - 10,0mm. Dosedací plošky dobré, ale jinak trochu zašlé. Nechal jsem si je ocejchovat, (nebylo to ani nijak drahé, při těch pár kusech) . Pak přišel kolega, jestli mu je půjčím na otestování nějakých posuvek. Žádný problém a když je vracel, podotknul že byly pěkně zašlé a tak je syn vyčistil. (nejdříve pulírem a pak zelenou leštící pastou). Ještě je mám někde hozené v garáži. Krom toho že jsou oblé, tak mají vrypy od držení v kleštích. :mrgreen:
NOOO tak to mě ale vůbec nerozesmálo....já bych ho zliskal a doporučil ať de na humanitní obor...
v souvislosti stímto:
Občas vidím od projektantů takový kraviny, který pak lidem zkomplikují běžné bezproblémové užívání, že jim pak řeknu ať u sebe nosí 1,5m dlouhou desku a až potkají toho co jim to vytvořil v projektu tak ho mají svižně pohladit tou deskou po hlavě, aby už lidstvu něškodil...

No a právě proto vercajk nepučuju a měřidla už vůbec ne.
Charon
Sponzor fora

3. 1. 2026, 10:19

miv píše: 3. 1. 2026, 1:06
Když jsi to tak pěkně načal, jak se vlastně takové měrky ošetřují? Tom mi poslal tip na bazarovou sadu, takže když to klapne, bude moje.
viewtopic.php?t=15912
stanik84

3. 1. 2026, 10:45

ovi-ivo píše: 3. 1. 2026, 8:47
NOOO tak to mě ale vůbec nerozesmálo....já bych ho zliskal a doporučil ať de na humanitní obor...
v souvislosti stímto:
Občas vidím od projektantů takový kraviny, který pak lidem zkomplikují běžné bezproblémové užívání, že jim pak řeknu ať u sebe nosí 1,5m dlouhou desku a až potkají toho co jim to vytvořil v projektu tak ho mají svižně pohladit tou deskou po hlavě, aby už lidstvu něškodil...

No a právě proto vercajk nepučuju a měřidla už vůbec ne.
Náhodou jsou z nich dobrý podložky do svěráku :lol: . Nějak jsem se jednou někde nachomýtnul, kouknu do palety a dole bylo nasypaných spoustu měrek. Tak jsem vybral všechny (bylo tam spoustu jiných zajímavých měřidel). Když jsem to pak doma naskládal do bedny, tak jsem měl docela problémy to unést - byly tam i ty dlouhý do 500mm. Kdybych neměl normální sady, asi bych je poskládal. Ani nebyly nějak obroušený jako vyřazený atd.
Taky už mě půjčování přešlo. Pár věcí už nikdy asi neuvidím.
miv

3. 1. 2026, 3:28

Charon píše: 3. 1. 2026, 10:19

viewtopic.php?t=15912
Díky za odkaz. Zaujala mne tam kapitola o doleštění pomocí tabákového popela (viz viewtopic.php?p=157506#p157506). Konkrétně doměřená výsledná odchylka.

"takhle doleštěné Johansonky jsem si nechal proměrit (neptej se, co to stálo), ale přesnost vyhovující do 0.005mm"

Nevím samozřejmě, o jaký rozměr šlo. Ale ta chyba je 10x větší, než u třídy přesnosti 2 pro rozměr 10 mm. To se mi zdá divné. Nemělo to být 0,0005 mm? Jinak by tato metoda "opravy" asi neměla smysl.
Tom Dvk

3. 1. 2026, 9:51

Taky jde o to, co to bylo za značku cigaret. :mrgreen: Mám třeba vypozorované, že modré kamelky jsou asi dost extra zboží ... co já jsem toho za modré kamelky sehnal !

Ale vážně, jakékoli mechanické čištění materiál už jen ubírá, a popel asi bude jemné abrazivum. Určitě je lepší měrky nějak očistit než nechat rezavé, ale už to hold nebudou základní měrky.

Je dobré si uvědomit, že ve strojařině se chyby zásadně sčítají a že měřidlo má být o řád přesnější než měřený rozměr.

Vem si třeba, že budeš chtít vyrobit osku 3g6, na nějaký přístroj, jemný mechanizmus, astro/foto/optika/ekektronika ... což na dobrém soustruhu jde udělat na hotovo. Podle měrek si nastavíš passametr, ale toleranční pole v tomhle rozměru je možná 8 mikronů, nevím zhalvy přesně, rozhodně okolo stovky .. tedy +- 5 mikronů. Jestli je tedy měrka o 3 mikrony projetá, tak už je vpodstatě pro daný účel téměř nepoužitelná.
Odpovědět

Zpět na „Kde koupit starší stroje“