Potřebuji se někde textově...

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Sancho Panza

22. 6. 2026, 3:45

Milan199 píše: 22. 6. 2026, 10:08
martasg1 píše: 22. 6. 2026, 9:49 Už od několika strojařů jsem si za poslední desetiletí vyslechl názor a plán, že se dají do výroby malých cnc frézek a soustruhů, že je po nich velká poptávka a že na trhu nejsou za dostupnou cenu a v zajímavé konfiguraci a že by na tom jistě dobře vydělali...
Problém je, že "malej" CNC stroj má úplně ten samej řídící systém jako velkej. Malinko ušetříš na kabelech a trochu na menších pohonech. Bezpečnostní prvky jsou zcela shodné. Tím se ti ta stavba tak prodraží, že to je neprodejný. Jenom sraní okolo zkušeben a prohlášení stojí víc nežli ten stroj.

Když si takový stroj postavím pro sebe, je zaplacený za měsíc. Pokud šel k zákazníkovi, čekal mě nekonečný příliv nápadů na mnohaleté záruky, nářadí na rok v ceně, servis 24/7/365 do deseti minut. Když se z rozvaděče "ztratily" měniče, nebo se ucpal odtok okapu na střeše a stroj to propláchlo, čekala mě nechutná komunikace s právníkem ohledně záruk.
Připadá mi to jako zprzněný bývalý Emco F1 - nejvíc se mi na tom líbí (možná) ta plechová kisna okolo. A i to je otázkou, protože jde o to, jak to vůbec jde čistit (přístup je zjevně akorát tou přední dírou) a jak se to chová, když to bude někde běhat v normálním provozu - ne, jako když si to koupí standardní hobbík - 5 minut běhu, pak týden následných dískuzí na téma: "jak nejlépe upnout kus do svěráku" (prý se to často dělá klikou :mrgreen: ).
pafik

22. 6. 2026, 4:48

Sancho Panza píše: 22. 6. 2026, 3:38
pafik píše: 22. 6. 2026, 2:29 Samozřejmě by se to sestavilo a všechno by pasovalo a fungovalo....
:lol: :lol: :lol:
Co je na tom k smíchu? Obě firmy budou patřit jednomu majiteli, budou sídlit v jednom komplexu ve dvou barákách. Proč by to nemělo fungovat?
martasg1
Sponzor fora

22. 6. 2026, 5:26

No jak je vidět tak to asi své zákazníky má... když se číňanovi daří.
Asi malý stroj, malé obrobky, malé špony - a pak málo čištění :lol:
Co se týká záruk tak asi jako to má číňan - z levných dílů (systém na videu není žádnej Fanuc nebo Siemens, prostě klasický noname Gkod runner jak je u těhle strojů obvyklé) Lepší systém za příplatek. To dělá obrovský rozdíl v ceně a zřejmě i v dynamické přesnosti a životnosti. A záruky? plnění je přeci do 30-ti dnů po dobu 1 roku pokud na IČO a do 2 let pokud soukromá osoba (ale té to prodávat nutně nemusíš). Samozřejmě pokud se upíšeš 24/7/365 tak si to musíš spočítat. To ani ten číňan neudělá zadarmo plnění takové záruky. A kvalitatu si také nechá zaplatit.
Groot
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“