GO Soustruhu TOS SU 32
-
zverodoktor
Ahoj,
nemáš zač
nemáš zač
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
mám fotku, mohl by jsi mi to prosím označit ? já jsem totiz delal novou cívku EM a funguje podleny a příčný pouze od sebe, ale k sobe ne. Tak jsem zkontroloval zda se dotyka ta páká/kov kotvy EM a ano dotýká, ale EM ji neudrží v zaple poloze hned co tu páku strojniho pricneho posuvu k sobe pustím, tak samovolně vyskočí.
-
zverodoktor
Ahoj,
Nemagnetuje vôbec , alebo málo? V rozvádzači sústruhu je nastaviteľný rezistor (je prístupný po odmonovaní zadného dekla), ktorým sa nastavuje sila príťahu tej cievky. Možno po výmene potrebuje poštelovať. Pozri sa v návode. Ešte skontroluj mikrospínač blokovania posuvu pri použití zavitovej matice.
Nemagnetuje vôbec , alebo málo? V rozvádzači sústruhu je nastaviteľný rezistor (je prístupný po odmonovaní zadného dekla), ktorým sa nastavuje sila príťahu tej cievky. Možno po výmene potrebuje poštelovať. Pozri sa v návode. Ešte skontroluj mikrospínač blokovania posuvu pri použití zavitovej matice.
Ahoj, to je dobrý nápad, jak se ten nastavitelny rezistor nastavuje ? nebo abych ho nenastavil moc a pak se nespalila civka EM, ale snad ne.zverodoktor píše: ↑29. 6. 2026, 5:54 Ahoj,
Zdá se mi ale že na jedné straně (vnější) kotvy EM magnetuje více a na druhé (vnitřní) straně magnetuje méně.
Mikrospinač by měl být v pořádku, když zapnu zavitovani tak se vypne vodicí tyč.
Fungují totiž 3 posuvy a jen ten jeden posuv příčný k sobě nefunguje.
Tak to ti už nepovím, který kolo to bylo, ale strojní posuv příčný nešel ani na jdednu stranu.
Je divný, že ti to vyskakuje jen v jedné poloze... zkus přidat na magnetu,
Ten magnet totiž se mechanicky odtrhne, když do něčeho narazíš (třeba mechanický doraz)
tak jestli ti třeba nědrhne nějaký ložisko, že to má větší odpor a tím to může taky vypínat.
Je divný, že ti to vyskakuje jen v jedné poloze... zkus přidat na magnetu,
Ten magnet totiž se mechanicky odtrhne, když do něčeho narazíš (třeba mechanický doraz)
tak jestli ti třeba nědrhne nějaký ložisko, že to má větší odpor a tím to může taky vypínat.
porbič77 píše: ↑28. 6. 2026, 11:46mám fotku, mohl by jsi mi to prosím označit ? já jsem totiz delal novou cívku EM a funguje podleny a příčný pouze od sebe, ale k sobe ne. Tak jsem zkontroloval zda se dotyka ta páká/kov kotvy EM a ano dotýká, ale EM ji neudrží v zaple poloze hned co tu páku strojniho pricneho posuvu k sobe pustím, tak samovolně vyskočí.
-
zverodoktor
Ahoj,
Nemáš v okolí niekoho kto sa trochu vyzná v elektrine a má multimeter?
Ten raz dva zistí, či sú v poriadku napätia. Môže byť zoxidovaný nejaký kontakt, uvoľnená skrutka, poškodený selénový usmerňovač. Možno to, že dakto v minulosti vytočil ten nastaviteľný rezistor na maximum (lebo mu elektromagnet už vtedy zle držal) spôsobilo spálenie cievky ekektromagnetu. Ak bude elektrina v poriadku, treba hľadať v mechanike.
Stiahni si od tumlíka návod, je tam schéma. Zajtra sa ti pozriem, či v textovej časti sa dačo o tom píše.
Nemáš v okolí niekoho kto sa trochu vyzná v elektrine a má multimeter?
Ten raz dva zistí, či sú v poriadku napätia. Môže byť zoxidovaný nejaký kontakt, uvoľnená skrutka, poškodený selénový usmerňovač. Možno to, že dakto v minulosti vytočil ten nastaviteľný rezistor na maximum (lebo mu elektromagnet už vtedy zle držal) spôsobilo spálenie cievky ekektromagnetu. Ak bude elektrina v poriadku, treba hľadať v mechanike.
Stiahni si od tumlíka návod, je tam schéma. Zajtra sa ti pozriem, či v textovej časti sa dačo o tom píše.