Dělička pro frézku FUS 22

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
famoza

22. 9. 2026, 6:51

Zdravím , již delší dobu zvažuji koupi nějaké děličky. Musí být malá aby se vlezla s koníkem na stůl 630x300 u rumunské FUS22. Teda aby se dalo ještě mezi univerzálku a hrot něco upnout. Díval jsem se na ty čínské s univerzálkou 100mm, akorát mne děsí ty recenze. Co taky chtít za 5 tisíc. Nemám vůbec zkušenost s děličkama s trámem a koníkem na něm. Chápu že se musí sundat stůl , a místo něj upnout děličku, připadá že se to moc nepoužívá... Hlavně na tom chci frézovat podélné věci třeba osmihranné hřídele apod. ať to nedrnčí a je to přesné. Našel jsem nějaké děličky s trámem a koníkem s roztečí kamenů 90mm-to by pasovalo ,jsou ale s větších frézek FN40 nebo FNGJ32. Neporadíte někdo zkušený?
Přílohy
dělička.jpg
Charon
Sponzor fora

22. 9. 2026, 7:04

famoza píše: 22. 9. 2026, 6:51 Zdravím , již delší dobu zvažuji koupi nějaké děličky. Musí být malá aby se vlezla s koníkem na stůl 630x300 u rumunské FUS22. Teda aby se dalo ještě mezi univerzálku a hrot něco upnout. Díval jsem se na ty čínské s univerzálkou 100mm, akorát mne děsí ty recenze. Co taky chtít za 5 tisíc. Nemám vůbec zkušenost s děličkama s trámem a koníkem na něm. Chápu že se musí sundat stůl , a místo něj upnout děličku, připadá že se to moc nepoužívá... Hlavně na tom chci frézovat podélné věci třeba osmihranné hřídele apod. ať to nedrnčí a je to přesné. Našel jsem nějaké děličky s trámem a koníkem s roztečí kamenů 90mm-to by pasovalo ,jsou ale s větších frézek FN40 nebo FNGJ32. Neporadíte někdo zkušený?
Nikdy jsem origo děličku na svojí fenku nenandal, samo ji mám, ale přesně sundat stůl, nandat, sundat... Neváží to všechno málo, nikdo to podle mě nedělá, pokud nejede třeba serii hřídelí :?
Kup něco co plácneš na stůl s koníkem, kůň lze i dát štelovací, pokud k děličce není párovaný...
Ale já jsem amatér a hobík :D třeba zkušenější řeknou opak :D
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
testone
Sponzor fora

22. 9. 2026, 8:27

já jsem to na Hermle pořešil tak, že jsem z kusu kontilitiny asi 200x60x400 udělal "prodlužovák stolu"
prostě dělička je na té desce o 55mm výš a 200 mm mimo obrys stolu
je to bez úprav jak origo děličky tak stolu, prostě buď to tam je nebo není (furt to tam je, kdo by to sundaval)
potřeboval jsem mezi děličkou a hrotem asi 900 mm, to už se na stůl taky nevešlo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Malakh

22. 9. 2026, 9:37

Pozor na rozostup drážok na stole, FN - 45 mm, FNGJ - 50 mm.
famoza

23. 9. 2026, 6:21

Ohledně těch drážek je to jedno jelikož na svislém stole je rozteč 90 mm a ta dělička s trámem se montuje z boku. Ale tu asi většinou nikdo nepoužívá, většinou jsou v bednách nepoužité....
A co ta malá dělička s Vevoru nebo Alika s koníkem to nemá nikdo zkušenost...
zverodoktor

23. 9. 2026, 10:16

Ahoj,
no... je taká čínska, opracovanie zodpovedá predajnej cene. A samozrejme kolíše to kus od kusu. Pravda je, že malých deličiek si moc nenavyberáš. Záleží na tom, čo vlastne budeš robiť. Ak vyrábať šesťhrany na kľúč, vyhovie lebo sa dá otočná časť aretovať a tým pádom spevniť. Ak obrobok má byť precízne nadelený, toto nebude bez hodne dodo úprav samotnej deličky tvoj hrnček kávy a ani potom TOS-ka z toho nebude. Niečo málo sa vyrábalo na západe (trebars WALTHER), ale neboli to univerzálne deličky ale skôr niečo medzi otočným stolom a deličkou, telo sa dalo upevniť tak, aby os obrábania bola na ležato aj na stojato. Výhodou je v porovnaní s univerzálnou deličkou menšia plocha ktorú to zaberie na stole. Prípadne sa poobzerať po maďarskej TOF125 (u nás som ju hádam na bazári ani nevidel), to je univerzálna delička, ale menšia. Ešte ma napadlo, občas sa objavujú malé deličky čo boli určené pôvodne pre šepingy, trebárs Strigon mal deličku s koníkom aj s takým plochým trámcom na ktorom to bolo upnuté. Tu a tam sa objavia na bazáre.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
qwer

23. 9. 2026, 9:42

TOSácka delička DU 200 má os vretena 100 mm od základne, (zverák Vyhorlat 160-ka je vysoký asi 130 mm), hlavičku má 125-ku. By som neváhal, a poobzeral sa po nej. Jediné mínus je jej váha. Ja mám 250-ku na otočnom podstavci, a iba ju presúvam z podstavca na stôl frézky.
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“