Francotirador píše:Nějak si nemohu zvyknout na doběh (setrvačnost hmoty všech těch řemenic). Ani si nedovedu představit s tímhle řezat závit
Napadlo mě dolů na předlohu (napínatelnou řemenici uvnitř stolku) přišroubovat z boku jedné z řemenic cyklo kotoučovou brzdu (asi hyrdaulickou) - páčku vytáhnout skrz dveře někam blízo vypínači. Co vy na to - nebo je nějaký jednoduší tryk jak soustruh zastavit?
Ten doběh je hroznej, když jsem si nezvykl doteď tak už asi nikdy

- ta velká řemenice je setrvačník jako býk.
Nevím jestli je dlouhej doběh u velkých klasik taky, ale furt jsem zblblej z Asista kde se vřeteno zastavilo vpodstatě okamžitě. Chci se vrátit k nápadu viz. 10.4.2011 s cyklo kotoučovou brzdou. Když teď nad tím přemýšlím tak spíš mechanickou (lanko), jednak je levnější, ale hlavně bude jednodužší konstrukce brzdové páky (možná by stála za úvahu aretace - něco jako ruční brzda u auta).
Samozřejmě by se mi více líbyl elektromagnet, který by brzdu sevřel přes relé od motor vypnut (s tím že by šla tato funkce dalším přepínačem vyřadit).
Opravdu nad něčím takovým nikdo nelaboroval - ať nevymýšlém něco už hotového a nebo spíš něco co ve finále nebude fungovat a nebo to bude mít nějaké vedlejší negativní účinky atd.