Nové CNC z Rokycan

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
packa

15. 4. 2012, 6:07

to jsem taky psal že jediné měření co se dá doma , je výce méně změřit odpor ale moc nic se tím nezjistí , máš na síti danej filtr? jestly nemohlá přijít nějaká špička ????
lubos
Sponzor fora

15. 4. 2012, 6:58

Zkus dát motor třeba do trouby a prohřej ho třeba na těch 60°a pak změř jednotlivé fáze a i proti kostře , to by mohlo odhalit. Záleží kolik ti je schopný měrit multimetr. Já měřím motory při kontrole skratu na 500V a 1000V.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Gulliver64

15. 4. 2012, 7:04

Martinhora píše:... Na driveru M742 svítila červená a s KM šlo volně protáčet. ...
setkal jsem se stejnou "závadou" která se naprosto nepravidelně opakovala. také to bylo po delší době provozu (cca 2000 provozních hodin). nakonec stačilo dotáhnou šroubky v "čokoládě", kterou byly napojeny dráty z motoru na kabel (jeden z nich byl na "špatné" ose uvolněný opravdu hodně). od té doby se tato chyba už neobjevila. takže se poohlédni tímto směrem. a docela si dovede představit tvou frustraci :-).
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
packa

16. 4. 2012, 7:43

Gulliver64 píše:
Martinhora píše:... Na driveru M742 svítila červená a s KM šlo volně protáčet. ...
setkal jsem se stejnou "závadou" která se naprosto nepravidelně opakovala. také to bylo po delší době provozu (cca 2000 provozních hodin). nakonec stačilo dotáhnou šroubky v "čokoládě", kterou byly napojeny dráty z motoru na kabel (jeden z nich byl na "špatné" ose uvolněný opravdu hodně). od té doby se tato chyba už neobjevila. takže se poohlédni tímto směrem. a docela si dovede představit tvou frustraci :-).
čokoláda je na vaření ale ne na CNC
všechno pěkně letovat !!
Martinhora

16. 4. 2012, 9:47

Takže strategie bude taková: Mám doma ještě jeden stejný KM - prohodím je. Dodělám na něj chlazení - pro jistotu - mám to i na ose X a teplota KM nepřekročí 25st. Původní KM dám na proměření kamarádovi (má navijárnu motorů) a může se to dát na chvilku do pece .... Ještě překontroluju vedení, ale v tom to asi nebude. Jinak filtr před elektronikou nemám, ale pokud by byla nějaká špička tak by musely vypadnout i ty ostatní drivery a běhá to takhle několik let a tento problém nebyl. Typuju to buď na KM nebo driver.
packa

16. 4. 2012, 10:19

Martinhora píše:Takže strategie bude taková: Mám doma ještě jeden stejný KM - prohodím je. Dodělám na něj chlazení - pro jistotu - mám to i na ose X a teplota KM nepřekročí 25st. Původní KM dám na proměření kamarádovi (má navijárnu motorů) a může se to dát na chvilku do pece .... Ještě překontroluju vedení, ale v tom to asi nebude. Jinak filtr před elektronikou nemám, ale pokud by byla nějaká špička tak by musely vypadnout i ty ostatní drivery a běhá to takhle několik let a tento problém nebyl. Typuju to buď na KM nebo driver.
věř tomu že by ostatní vypadnout nemusely , je to prostě blbá náhoda kdy ta špička příjde a kdy to čemu uškodí nebo ne , do filtru opravdu zainvestuj , není to moc peněz a máš trošku jistotu , mě se dokonce stalo že mi frézka zablbla když se mi přepnul tarif na hodinách už jsem z toho byl na prášky než jsem na to přišel :D
to proměření KM je opravdu docela problém , motor se může tvářit uplně normálně a za určitých okolností prostě zazlobí a nikdo neví proč ,
chtělo by to obě fáze prohnat rázovkou a tam by bylo vidět jestly je nějaká nesimetrie ve fázích
Martinhora

9. 6. 2012, 2:44

Teď se nějakou dobu válím doma, protože jsem po dost nepříjemný operaci a abych se trochu zabavil a zabil čas, tak mě napadlo pokusit se o zprovoznění 4té osy simultálně. Největší problém byl v CAMu. Mám přístup na solidcam 2011, ale bohužel postprocesory které používají jsou jen pro 3 osy. Takže jsem si stáhnul manuál na gpptool a pokusil se tím prokousat a upravit post který běžně používám na Gravos na 4 osy simultálně. Nakonec jsem k něčemu dospěl, ale ještě jsou tam věci, které jsem zatím nedokázal upravit - ale je to tak nějak použitelný. Taky jsem zprovoznil funkci Camu "Machine operation" - která slouží k polohování stroje nezávisle na obráběcích operacích. Na videu je výsledek. Neptejte se k čemu to je - není to k ničemu - jen pokus :idea:
Přílohy
4osy.WMV
(11.37 MiB) Staženo 538 x
Kvako1
Sponzor fora

9. 6. 2012, 4:21

parada jseš moc šikovnej. taky bych rad 4 osu ale ještě doladuju frezku .. gravosaci maji jako jedinej post 4 osej na rhino.. otravuju je stím ať něco dopíšou tak snad něco bude. :)
zami

9. 6. 2012, 7:58

Tak to je pro mě sen..... Paráda.
Miloš
lubos
Sponzor fora

9. 6. 2012, 8:03

Prosím tě má nějaký důvod že to rotuje tam a zpátky, nebylo by lepší aby to obábělo v jednom směru nástroje?
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Martinhora

9. 6. 2012, 10:20

lubos píše:Prosím tě má nějaký důvod že to rotuje tam a zpátky, nebylo by lepší aby to obábělo v jednom směru nástroje?
To mě samozřejmě taky napadlo. Ale snažím se myslet trochu univerzálně. Pokud budu otáčet osou A stále na jednu stranu tak bude neustále narůstat hodnota stupňů dál a dál. Nevím, kde má v Armote osa A konečnou hodnotu - respektive jaký druh proměnné je tam použit. Pokud budu obrábět spirálově (stále v jenom směru) a s malým bočním krokem tak se hodnota může vyšplhat na několik desítek tisíc stupňů .... Hodnoty jdou z Camu absolutně - ne přírůstkově. Tohle je jenom moje neznalost a první pokusy - nevím kde má Armote limit..... Upravit to tak aby to šlo v jednom směru je sranda - v podstatě jedno kliknutí myší -, ale předpokládám, že to při určité hodnotě na A prostě "spadne"
Honza - GRAVOS

10. 6. 2012, 7:48

Dobrý den,

omezení max úhlu pro rotační osu je dáno i rozlišením, vektor může mít délku +-2 147 483 647 kroků, tedy při převodu 1000kroků/stupeň je max úhel 2 147 483,647 stupňů.
Po konci obrábění při odjezdu na parkovací polohu se čítač polohy automaticky vynuluje a zkratí na max 1 celou otáčku, právě aby při kontinuálním obrábění jedním směrem se nemuselo při vracení na parkovací polohu odjet zpět to samé co se na rotační ose natočilo.

Jan Vostárek - GRAVOS
RaS

10. 6. 2012, 11:29

jaký je vůbec důvod počítat ůhel do X stupňů? proč se to při průjezdu 360ti stupni nevynuluje a nenastaví "normální hodnota úhlu" v rozsahu 0-360st ??
nějaký důvod?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
fupe

11. 6. 2012, 7:54

RaS píše:jaký je vůbec důvod počítat ůhel do X stupňů? proč se to při průjezdu 360ti stupni nevynuluje a nenastaví "normální hodnota úhlu" v rozsahu 0-360st ??
nějaký důvod?
Jediny co me tak narychlo napada, je treba frezovani viceotackove sroubovice.
M
pe.stefpo

15. 6. 2012, 12:33

pane Martinhora.
Smekám klobúk.
Táto mašinka sa mi strašne páči..
Pekná práca a hlavne dobre zdokumentovaný vývoj aj keď nie úplne kompletne v každom prípade dobre :) :) :)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“