Díky moc za radujova píše:Rovné tyčky jsou v tiskárnách, dále pak v tlumičích u auta, pokud zrovna není bourané.
Ona by mohla vyhovovat pro tvou potřebu i ta chromovaná trubka, hlavně nesmí být šišatá, to zjistíš při tom otáčení a musí mít stejný průměr v místech měření. Teoreticky by ti mělo stačit to změřit na dvou místech, u univerzálky a na konci. Tím přejetím po celé délce tyče se přeměřuje rovina lože, ale s tím bych se asi zatím netrápilPro tebe je teď důležité to srovnání vřetene a lože do rovnoběžného směru.
Ten vřeteník bych na lože přidělal takto: Do toho U profilu co máš pod vřetenem bych vyvařil dva masivní plocháče, jeden vpředu druhý vzadu. Při tom vaření je třeba se snažit udržet jejich rovinu s osou vřetena. Ono se ti to určitě nepodaří, ale budeš mít pak méně práce při následných operacích. Přišroubované k loži to bude dvěma velkými šrouby v té T drážce co máš na loži. Z těch deseti šroubů tam nech jen 4 krajní a závity udělej jen do toho suportu, opíráním šroubů o lože a jejich dotahováním pak budeš ladit pootáčení vřeteníku vůči ose lože. Naklápění vřeteníku, by se dalo zase řešit dvěma šrouby zašroubovanými třeba v tom zadním navařeném plocháči ( je to naznačeno v obrázku), ale vhodnější by bylo ten plocháč podložit plechem, nebo ještě lépe to nejprve při měření podložit a podle síly podložek pak ten druhý plocháč o tu sílu podložek zbrousit a oba srovnat do roviny s ložem. Používá se na to tušírovací barva. Jak přesně si s tím pohraješ, tak přesněji ti to pak bude soustružit.
Ještě se vrátím k tomu návrhu suportu. Na tom výkresu postrádám pero které se vkládá mezi tu rybinu a dotahovací šrouby. To se to má jako v té rybině opírat pouze o ty šrouby?Pokud ano, tak se ti tam za chvíli vydře drážka a šrouby se ti budou zasekávat v těch otvorech na konci vedení. Osobně jsem ještě nic takového neviděl, ale nejsem strojař
Vystředění vřetene
- jova
- Kontaktovat uživatele:
No to už vypadá lépe. Jen nevím jak se ty šrouby poperou s těmi otvory, když se do nich šroubují pod úhlem té rybiny.
Já mám na soustruhu jen navrtané mělké důlky a šrouby jsou na konci broušené do oblých hrotů.
Já mám na soustruhu jen navrtané mělké důlky a šrouby jsou na konci broušené do oblých hrotů.
Aha, no tohle je podle mě lepší způsob než máš tyjova píše:No to už vypadá lépe. Jen nevím jak se ty šrouby poperou s těmi otvory, když se do nich šroubují pod úhlem té rybiny.
Takhle si to myslel ?jova píše:Rovné tyčky jsou v tiskárnách, dále pak v tlumičích u auta, pokud zrovna není bourané.
Ona by mohla vyhovovat pro tvou potřebu i ta chromovaná trubka, hlavně nesmí být šišatá, to zjistíš při tom otáčení a musí mít stejný průměr v místech měření. Teoreticky by ti mělo stačit to změřit na dvou místech, u univerzálky a na konci. Tím přejetím po celé délce tyče se přeměřuje rovina lože, ale s tím bych se asi zatím netrápilPro tebe je teď důležité to srovnání vřetene a lože do rovnoběžného směru.
Ten vřeteník bych na lože přidělal takto: Do toho U profilu co máš pod vřetenem bych vyvařil dva masivní plocháče, jeden vpředu druhý vzadu. Při tom vaření je třeba se snažit udržet jejich rovinu s osou vřetena. Ono se ti to určitě nepodaří, ale budeš mít pak méně práce při následných operacích. Přišroubované k loži to bude dvěma velkými šrouby v té T drážce co máš na loži. Z těch deseti šroubů tam nech jen 4 krajní a závity udělej jen do toho suportu, opíráním šroubů o lože a jejich dotahováním pak budeš ladit pootáčení vřeteníku vůči ose lože. Naklápění vřeteníku, by se dalo zase řešit dvěma šrouby zašroubovanými třeba v tom zadním navařeném plocháči ( je to naznačeno v obrázku), ale vhodnější by bylo ten plocháč podložit plechem, nebo ještě lépe to nejprve při měření podložit a podle síly podložek pak ten druhý plocháč o tu sílu podložek zbrousit a oba srovnat do roviny s ložem. Používá se na to tušírovací barva. Jak přesně si s tím pohraješ, tak přesněji ti to pak bude soustružit.
Ještě se vrátím k tomu návrhu suportu. Na tom výkresu postrádám pero které se vkládá mezi tu rybinu a dotahovací šrouby. To se to má jako v té rybině opírat pouze o ty šrouby?Pokud ano, tak se ti tam za chvíli vydře drážka a šrouby se ti budou zasekávat v těch otvorech na konci vedení. Osobně jsem ještě nic takového neviděl, ale nejsem strojař
Všetky to nemajú, kvalitnejšie majú klinovitú lištuTrustJawa píše:Aha, no tohle je podle mě lepší způsob než máš tyjova píše:No to už vypadá lépe. Jen nevím jak se ty šrouby poperou s těmi otvory, když se do nich šroubují pod úhlem té rybiny.
Já mám na soustruhu jen navrtané mělké důlky a šrouby jsou na konci broušené do oblých hrotů.jak říkám mají to všechny dnešní soustruhy a frézky
Já jsem to právě popletl a udělal to vymezení nalevo tak jsem to už tak nechal i když se mi to moc nelíbilo, jo a to vyvrtání jsem neudělal pod úhlem protože jsem to prostě neuměl v inventoru nakreslit
Ok předělám ji teda doprava. No a to ten vřeteník teda bude držet jenom 2xM10 ? Stačí to ? Protože do té T drážky se nic jiného nevejde jelikož její nejužší průměr je 10.
Mimo lože proto abych měl větší točnou délku a taky abych více využil funkční část lože, to nepodepřené místo zaplním plocháčem který k tomu vřeteníku přivařím a následně přišroubuji k loži.jova píše:Ano, tak nějak. Nic lepšího jsem s tím tvým vřeteníkem nevymyslel.
Otázkou je, proč ho tak vysouváš mimo to lože?
-
zverodoktor
Kam si zmizol TrustJawa? Uz tyzden cakam, co nove so sustruhom a ty nepises! 
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Nemám na něho teď čas, zrovna lakuju nějakou plechařinu pro jednoho kamaráda, ale zítra musím ještě na tom soustruhu něco dodělat protože musím mistrovi vrátit závitníkzverodoktor píše:Kam si zmizol TrustJawa? Uz tyzden cakam, co nove so sustruhom a ty nepises!
http://youtu.be/aRD2otnn19A" onclick="window.open(this.href);return false;
Ani se nepochlubil videem.
14:22 vyjadruje perfektne tvou inteligenci..
a co je supr když ta ocelová jehlička z drátěnýho kotouče vlítne do oka ,nemám sice vlastní zkušenost díky brýlím ale z kůže na rukou jsem je tahalT.Andrlik píše:http://youtu.be/aRD2otnn19A
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Už som pri takej akcii bol, teda nie priamo- synovec čistl kolo z traktora, mal okuliare, no potom si dal respirátor, a bríle sa mu rosili, tak ich dal dolu. No o polnoci som ho viezol s ihličkou v oku na očnú pohotovosť do Trenčína- pol roka po doktoroch, a skončil s umelou šošovkou v okufmodel píše:a co je supr když ta ocelová jehlička z drátěnýho kotouče vlítne do oka ,nemám sice vlastní zkušenost díky brýlím ale z kůže na rukou jsem je tahalT.Andrlik píše:http://youtu.be/aRD2otnn19A
Vybrační žíhání vogoT.Andrlik píše:http://youtu.be/aRD2otnn19A
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C, Brother TC 201