Ano zdeňku já to tak chápu

jen jsem reagoval na dotaz aeroomniho jak to dělá engineer a tumlik atd.
taky si všimni že se neznažím shazovat tady ty strojky protože pořád si myslím, že jde především o to jestli je člověk šikovnej.Pokud ano tak zahraje velký divadlo i s malým kašpárkem,naučí se určitě mraky věcí a časem dojde na to že chce víc a pokud ho to chytne tak půjde dál
je to jenom o tom jestli to člověku pálí a dovede si s problémem poradit
a pokud ano tak to beru i když jde o číňana
je mi jasný, že čínahlava bude chtít nějakou tu úpravu a že jedna a víc desetin není košer,sám jsem se napálil s kleštinovým upínačem který házel 4desetiny a který jsme tady taky řešili
šlo mě jen o to že je třeba taky přemýšlet nad tím jak to dělat a ne jenom čím to dělat
rád se podělím o zkušenosti ale nejsem dogmatik a klidně pojmu nové informace

počkej až budu mít čas a pustím se do samorobo strojku jak budu otravovat s elektronikou místní cnc guru
ferda: tady na fotce jsou stromečkový kleštiny fajn věc na kroužky atd.
-brusičský lisovací trn ti neukážu páč mám momentálně dodrbaný foťák ale je to kus cementované kulatiny která má na každý straně přesný středící důlky a na určitou délku např 150mm má kuželovitost třeba 0,05mm(nebo tak aby pojmula tolerance H6 až H8 ) tzn .např.15,975mm na jednom konci a 16,025 na druhým
ty rozměry ber s mírou, říkám to z hlavy musel bych to změřit ale v globále je to tak
součástka s vystruženým otvorem např. 16 H7 se na ten trn nalisuje(narazí) a soustruží(brousí) se mezi hroty
lisuje se to tam proto, protože třeba soustružnické rozpínací trny mají vždycky určitou házivost a páč otvor na součástce je vyrobený v určité toleranci ale rozpínací trn má pořád jen ten jeden rozměr na morse kuželu no a při upnutí se to většinou sečte + házivost vřetene

což u brusičského trnu nehrozí protože jseš pořád v ose důlků a valíš v hrotech