Filamenty pro 3D tisk - zkušenosti

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
lubbez

21. 4. 2026, 3:52

Podle mě se každej tisk po krátkém čase rozbije. Ještě před miléniem jsem dělal dorazové válečky cca 20x15mm s dírkou pomocí samo domo vstřikolisu. Mareriál byl údajně rázuvzdornej krastén. Koupil jsem to jako granulát a z držáku na vrtačku, kulatýho topení a jednoduchýho pístu jsem "tisknul". Forma byla ze tří kousků duralu + tyčka se závitem. Ten doraz měl v sobě závit M8. Ty díly jsem sešrouboval, nahrnul do toho roztavený plast a než jsem to rozebral vyndal výrobek, opět sešrouboval byla další várka granulátu roztavená. Za hoďku jsem jich měl 10-15 kousků. Když si vezmu jak primitivní to bylo a jak to fungovalo, tak dneska je to o něčem jiném. Za pár kaček koupíš malinkatej lis v číně a formu uděláš (nebo ti ji někdo udělá) na soustruhu.
Dawe

23. 4. 2026, 10:20

lubbez píše: 21. 4. 2026, 3:52 Podle mě se každej tisk po krátkém čase rozbije....
Urcite se to da vytisknout tak, ze to vydrzi dele nez kratky cas. Mozna ale ne metodou FDM.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
lubbez

24. 4. 2026, 9:35

Před pár lety jsem dělal elektro drobnosti pro vojáky. Byly tam dvě tvarované příchytky z ABS. Výroba klasicky byla drahá a tak jsem zvolil tisk. Nepodařilo se mi vytisknout nic, co by při vibračním testu vydrželo předepsanou hodinu. Nakonec mi povolili změnu barvy z hnědé na bílou a tisklo se to SLS technologií. Samozřejmě se muselo doobrábět ale stále to bylo OK. Původně jsem chtěl použít takové lite SLS, technologii mají v Liberci. Materiál černý a místo laserového spékání tam bylo jen vytvrzování ??? moc to neznám. Tohle se sice nerozsypalo, ale po vrstně tisku prasklo.
Dawe

24. 4. 2026, 9:49

To duhe bylo asi MJF (Multi Jet Fusion), technologie od HP - podobne jako inkoustova tiskarna, do vrsty prasku se tryskou vstrikuje pojivo, ktere se pak pomoci IR vytvrzuje v cele vrstve naraz. Ja to taky pred lety zkousel, na trhacce i shakeru ( dily od Paarts additive) a taky davam prednost klasickemu SLS. Klidne levnejsi od Formlabs, je to houzevnatejsi. MJF ma vyhodu v rychlosti a moznosti probarveni, kdyz zo ta dana tiskarna umi.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“