Okenice kedysi 50 rokov dozadu natreté fermezou, lodným lakom a kadečím dalej čakali na renováciu.
Skúšal som teplovzdušné odstranenie laku a nasledné brusenie, no fermež ešte nedosiahla ani polčas doby schnutia a tak hned lepila šmirglové kotúčiky.
Napadlo ma hodit to na cnc a zrovnat, frezovat a ohranovat, no zobralo by to kopec materialu kedže to nieje idealne rovné.
Natrafil som na zaujímavé naradie a vyhodnotil že vzhľadom na rozsah renovacie aj iných prvkov z dreva to skusim. Jedná sa o ručnú a stranovú frézu scheppach LRF 720 - vid foto. Zaujimavý stroj ktoremu sa dá nastavit spodný presah frezovania 0-0,3mm a bocné su pod krytmi s úberom 0,15mm. Ma to 4 otočné nože s frezovacich doštičiek 14x14 mm.
Výsledok ma prekvapil. Po prvotnych skúškach na nečisto už išla práca neskutočne rychlo. Dokonca to krasne frezuje aj bočné vnútorné rohy. V plošných rohoch však nechava neopracované časti čo je dané kruhovotostou frezy.
Pokial nestretnete kovove prvky, tak životnosť noža je neskutočná. Odsavanie je nutnost. Ak by som nemal tuto frezu, urcite skôr by som vyrobil nove okenice
Stroj má trochu konštrukčné nepresnosti, vypínač treba stale držat a tak je obmedzená manipulovatelnost. No na profesionalnu pracu by som volil radšej origo Metabo LF 850 s ale stoji raz toľko.
Na fotke je okenica pred a po frezovani. Potom už stacilo prebehnút povrch excentrickou bruskou zrnitost 100 a vibracnou 120. Drážky som prebehol V frezou popri pravitku.
Povrchová uprava bude xyladecor:
- fungicidna impregnnaci Xylamon HP
- UV + lazúra
Možno sa ten postup niekedy niekomu zide
https://www.zvaracky-obchod.sk/90647-sc ... xUs5turKiF